Així creixerà la teva factura de la llum i el gas

El govern espanyol recupera gradualment les taxes a la factura de l'electricitat i el gas durant els pròxims sis mesos


  • Comparteix:

La factura de la llum experimentarà una pujada gradual fins al juny / Foto: ACN

La factura de la llum experimentarà una pujada gradual fins al juny / Foto: ACN

El govern espanyol recuperarà gradualment, durant el primer semestre del 2024, les taxes a la factura de l'electricitat i el gas. El tipus de l'IVA a l'electricitat passa del 5% al 10% i es mantindrà en aquest nivell tot aquest any. Abans de la crisi energètica, el tipus d'IVA de la factura de la llum era del 21%.


La factura de la llum

L'impost especial sobre l'electricitat serà reduït durant els sis primers mesos de l’any. En el primer trimestre, serà del 2,5%, i en el segon trimestre passarà al 3,8%. Normalment, l'impost se situava en el 5,11%. L'impost sobre el valor de la producció de l'energia també recuperarà gradualment el seu valor habitual.

La factura del gas

També passa al gener del 5% al 10% de l’IVA. En aquest cas, però, la reducció es mantindrà només fins al 31 de març. L'IVA al 10% també s'aplicarà a pellets i llenya, tot i que en aquest cas durarà fins al 30 de juny.

La factura de l'aigua

Sant Cugat està pendent de com afectarà al rebut de l'aigua l'increment de preu que ha decidit l'AMB motivat per l'augment de tarifes d'Aigües Ter-Llobregat a causa de la sequera. L'ens supramunicipal ja ha aprovat l'augment per als 23 municipis abastits per Aigües de Barcelona que s'activarà al març. En aquest cas, la previsió és que la factura s'incrementi uns cinc euros de mitjana. Per a Sant Cugat, encara no s'ha concretat com afectarà aquesta pujada, ja que el municipi està operat per Sorea.

L'IVA i els productes bàsics

Durant els primers 6 mesos de l'any, es manté el 0% d'IVA als aliments bàsics i del 5% per altres productes de primera necessitat, com pastes i olis.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.