Grifols es desploma a la borsa per un informe que l'acusa de manipular els comptes

Grifols defensa la seva "integritat i conducta ètica" i acusa Gotham de difondre "informacions falses i especulacions"


  • Comparteix:

Exterior de la seu de Grifols a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Exterior de la seu de Grifols a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

La farmacèutica catalana Grifols, amb seu a Sant Cugat, ha tancat la jornada borsària amb pèrdues del 26,91% després de la publicació d'un informe del fons d'inversió nordamericà Gotham City Research que l'acusa de manipular els comptes. La xifra és moderada respecte a la que ha arribat a mostrar en algun moment de la sessió, quan la caiguda dels seus valors ha arribat a ser del 50%. La caiguda de la multinacional s'ha produït arran d'una investigació del fons nordamericà, que ja va fer caure l'empresa Gowex fa 10 anys, en la qual sosté que 'manipula el deute i l'EBITDA (sigles en anglès de 'guanys abans d'interessos, impostos i depreciació i amortització de les inversions') reportats per reduir artificialment el seu palanquejament'. Grífols ha acusat la firma d'emetre acusacions falses i ha assegurat que el seu únic objectiu és que 'baixi la cotització de l'acció per obtenir beneficis'. De la seva banda, la Secció Sindical Interempreses de CCOO del Grup Grifols explica a Cugat Mèdia que ja han sol·licitat una reunió d'urgència amb la companyia.

El fons baixista assegura que el nou CEO de Grifols, Thomas Glanzmann, no suposa un "canvi de direcció" en la companyia, on assegura que està des del 2006. A més, afirma que ja era al consell d'administració "quan les transaccions sospitoses descrites a l'informe van passar". Segons Gotham, la multinacional d'hemoderivats utilitza societats, GRF i Scranton -vinculada a la família Grifols- per "manipular" el seu deute.

La resposta de Grifols no ha trigat a arribar i després de fer-se públiques aquestes informacions assegura que "són falses i especulacions" i afegeix que "com empresa compromesa amb la transparència, integritat i conducta ètica, neguem i rebutgem categòricament qualsevol acusació de pràctiques comptables o d'informació errònies dels nostres estats financers consolidats". En el comunicat, l'empresa també diu que "com empresa cotitzada, informa i divulga plenament tota la informació pertinent relativa a totes les seves transaccions significatives amb el màxim nivell d'integritat i transparència per reflectir una visió exacta i justa dels estats financers consolidats de Grifols. Les transaccions són parts vinculades i les divulgacions informades per Gotham City Research han estat completament divulgades i auditades des de 2018 i informades al regulador espanyol".

D'altra banda, Grifols assegura que els seus estats financers "consolidats" i els controls interns sobre la informació financera són "robustos" i estan subjectes a auditories "periòdiques i rigoroses". Grifols defensa que aquestes auditories estan fetes "per una de les quatre grans firmes d'auditoria, que ha emès sistemàticament informes d'auditoria sense excepcions".

El comunicat de Grifols acaba dient que "com empresa líder mundial en el sector sanitari, tenim el compromís indestructible de mantenir el màxim nivell d'integritat empresarial i financera. El govern corporatiu és i continuarà sent la nostra màxima prioritat. Sempre hem mantingut i mantindrem normes estrictes en els nostres informes comptables i estem plenament compromesos amb una conducta transparent i ètica en totes les nostres pràctiques empresarials".

Grifols acusa Gotham de voler obtenir beneficis

En un segon comunicat, la farmacèutica ha assegurat que "l'únic que pretén el fons Gotham City Research amb les seves acusacions contra la companyia és que baixi la cotització de l'acció per obtenir beneficis". En un text enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Grífols diu que "no entén" la interpretació que fa el fons nord-americà de la seva situació financera perquè "totes i cadascuna" de les transaccions en qüestió des de 2018 estan registrades en els llibres de la companyia i els seus comptes públics presentats al regulador espanyol i la SEC d'Estats Units. "No hi ha cap nova informació que es pugui considerar oculta", assenyala Grífols.

Per altra banda, la multinacional ha anunciat que emetrà un nou comunicat referent als aspectes de negoci als quals l'informe de Gotham fa referència. Aquest comunicat, diu la companyia, aclarirà els aspectes comptables.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.