Haier manté la compra del 20% de Shanghai RAAS a Grifols malgrat les acusacions de Gotham City

El grup asiàtic confia tancar l'acord durant la primera meitat d'aquest 2024


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de la seu de Grifols / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu de la seu de Grifols / Foto: Cugat Mèdia

El grup asiàtic Haier ha anunciat que manté la seva intenció d'adquirir el 20% de l'empresa xinesa Shanghai RAAS, actualment en mans de Grifols. La compravenda es va fer pública el passat desembre i està xifrada en uns 1.600 milions d'euros. Després del sotrac de Grifols a la borsa per les acusacions de Gotham City, que assegura que la companyia catalana havia comprat centres de plasma per un valor superior al real per inflar el seu valor, Haier ha reafirmat la seva intenció de comprar part de Shanghai RAAS 'durant la primera meitat de l'any 2024' i així ho ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

El fons especulador assegura que Grifols ha falsejat els seus comptes per amagar deute i va fer una piulada on es preguntava si els "bancs i creditors de Grifols saben que tant Grifols com Scranton consoliden totalment Haema i BPC en els seus resultats financers". Això va provocar que les accions de l'empresa catalana passessin de valdre 14 euros a situar-se per sota dels 10. Grifols va remuntar a la borsa dimecres després d'anunciar que emprendria mesures legals contra Gotham, amb guanys al voltant d'un 12%, després de descensos de fins a un 40%.

Entre les acusacions de Gotham hi ha que la multinacional d'hemoderivats utilitza societats com GRF i Scranton -vinculada a la família Grífols- per "manipular" el seu deute. També assenyala que els beneficis de la farmacèutica provenen d'aquestes empreses i també de Haema. Així mateix, indica que la companyia va fer un préstec de 95 milions de dòlars a Scranton el 2018, però que no apareix als informes de la firma catalana i el vincula a una transacció de BPC i Haema. A la vegada, l'informe del fons detalla que en els resultats d'Scranton de 2021 s'esmentava un increment del passiu de 59 milions de dòlars corresponents a "pagaments anticipats de Grifols" però que aquesta operació, segons Gotham, no figura als comptes de la companyia.

Per tot plegat, Gotham City Research considera que la compra de 25 centres de plasma el 2021 "no té sentit" i rebaixa l'adquisició de 14,8 milions de dòlars per unitat a 3 milions de dòlars. La investigació feta també manté que el pagament de 124,1 milions d'euros a la nord-americana ImmunoTek el 2022 per l'adquisició de 21 instal·lacions de plasma un any abans "no tenen relació" amb la construcció dels espais i l'atribueixen "al pagament com una sortida d'efectiu inexplicable, tal com ha demostrat Grifols en altres transaccions". Davant d'això, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha requerit informació a la companyia catalana.

Grifols s'ha defensat dient que el que s'ha difós sobre la situació financera són "informacions falses i especulacions" i ha anunciat mesures legals contra Gotham. La companyia recorda que, com a empresa cotitzada, "informa i difon plenament tota la informació pertinent relativa a totes les seves transaccions significatives amb el màxim nivell d'integritat i transparència per reflectir una visió exacta i justa dels estats financers consolidats" de la companyia. També ha assenyalat que les auditories anuals a les que se sotmet les fa "una de les quatre grans firmes del món -KPMG-, de qui recorda que ha admès "sistemàticament" informes favorables.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.