Sant Cugat és el segon municipi amb més pressió fiscal de l'àrea metropolitana, segons un estudi


  • Comparteix:

Cada santcugatenc pagar de mitjana a l'any 580 euros en impostos recaptats per l'Ajuntament en el període 2001-2005, segons l'estudi 'Anàlisi de la pressió fiscal municipal i dels seus factors influents', de la Universitat de Màlaga. El document explica que un dels elements que més influeix en la pressió fiscal a què han de fer front els santcugatencs o els barcelonins, que paguen 400 euros l'any, és el 'marge de decisió' que tenen els Ajuntaments a l'hora de cobrar determinats impostos.

L'estudi compara per separat els municipis considerats molt grans i les capitals de província. En aquest cas, conclou que els barcelonins són els que tenen més pressió fiscal de tot l'Estat espanyol, seguits dels habitants de Girona, Lleida i Tarragona. Per altra banda, el document compara la pressió fiscal de 500 municipis de tot Espanya. Segons la investigació, Sant Cugat està situat en la quinzena posició per darrera de Sitges, i és la cinquena població amb més pressió fical de Catalunya.

El catedràtic de la Universitat de Màlaga i director de l'estudi, Daniel Carrasco, explica com han fet el treball.

Daniel Carrasco

Hem analitzat l'evolució de la pressió fiscal municipal des del 2001 i fins al 2005 tenint en compte les impostos directes i indirectes i l'empadronament.


L'estudi remarca que la pressió fiscal, és a dir, el còmput total d'impostos que paga un ciutadà cada any, a la qual estan sotmesos molts ajuntaments de l'àrea metropolitana es deu en gran part al 'marge de decisió 'dels consistoris. Sant Cugat. Sant Just, Barberà del Vallès i el Prat, juntament amb Barcelona, són alguns dels municipis citats per explicar l'alta pressió fiscal.

Carrasco assegura que la pressió fiscal de Barcelona i Sant Cugat no es pot comparar en xifres absolutes ja que són dues poblacions molt diferents i hi ha altres factors a tenir en compte que no s'han analitzat.

Daniel Carrasco

La contribució de les segones vivendes existeix, però les persones que no estan empadronades no compten. Per tant, la població flotant també hi influeix.


A mitjan d'octubre, l'equip de govern de Barcelona va assegurar, durant el debat dels pressupostos municipals, que els santcugatencs pagaven quasi el doble d'impostos municipals que els barcelonins. El tinent d'alcalde d'Economia, Jordi Joly, va negar l'afirmació i va assegurar que el càlcul de l'Ajuntament de Barcelona era erroni, ja que no serveix per comparar realment la pressió fiscal dels habitants de dues poblacions com Sant Cugat i Barcelona.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.