Els municipis dediquen el 30% del seu pressupost a finançar serveis que no han de prestar obligatòriament


  • Comparteix:

Vista exterior de l'ajuntament

Vista exterior de l'ajuntament

Els ajuntaments catalans dediquen tres de cada 10 euros del seu pressupost a pagar serveis que no són de competència municipal. És una de les conclusions del segon Informe sobre Federalisme Fiscal a Espanya elaborat per l'Institut d'Economia de Barcelona. L'estudi proposa mesures com l'increment de la pressió fiscal local i la fusió de municipis per estalviar despeses.

L'informe, redactat per investigadors d'universitats d'arreu de l'Estat espanyol, detalla que els àmbits no obligatoris en què els municipis catalans gasten més diners són, per aquest ordre, la cultura, la seguretat, la protecció civil, l'educació i la promoció social.

L'estudi conclou que el finançament local i l'actual estructura administrativa són insostenibles, i proposa elevar la pressió fiscal local, tot i que la mesura sigui impopular. En aquesta línia, l'informe lamenta la supressió de l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) i defensa concedir capacitat normativa sobre l'IRPF als governs locals, com un instrument per personalitzar els ingressos tributaris en funció de cada conjuntura municipal.

A més, l'informe de l'Institut d'Economia de Barcelona suggereix la fusió d'ens locals, a través d'incentius financers o de forma obligatòria, per acabar amb el 'minifundisme municipal'.

La publicació de l'estudi coincideix amb l'anunci que el departament de Governació de la Generalitat reduirà en un 15% el pressupost dedicat a les ajudes als ajuntaments. La partida més afectada és el Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC), que es reduirà en un 49%. El fons de cooperació local, l'altra font principal de finançament local, també patirà una retallada, en aquest cas de l'11%.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.