Què han votat els santcugatencs a totes les eleccions espanyoles des del 1977?

Des de 2016, ERC ha guanyat a Sant Cugat les tres votacions al Congrés, amb un màxim històric l'abril de 2019 amb més de 13.000 vots


  • Comparteix:

La ciutadania està cridada a les urnes el proper 23 de juliol / Foto: Localpres

La ciutadania està cridada a les urnes el proper 23 de juliol / Foto: Localpres

Els santcugatencs, i la resta de la ciutadania de l'Estat, estan cridats a les urnes el 23 de juliol en unes noves eleccions al Congrés dels Diputats. El president Pedro Sánchez va anunciar a finals de maig l'avançament dels comicis després dels resultats de les eleccions municipals, en què el PSOE va perdre 400.000 vots. Així, els santcugatencs tenen una nova oportunitat de decidir, en la modesta proporció que els pertoca, el futur polític de l'Estat. Al municipi, ERC ha guanyat les últimes tres eleccions espanyoles, amb un màxim històric l'abril de 2019, quan va obtenir gairebé 14.000 vots a Sant Cugat.


Evolució del vot a Sant Cugat de les candidatures significatives en les últimes eleccions espanyoles


ERC va aconseguir el 'sorpasso' a la llavors Convergència el 2016, quan els republicans van guanyar les eleccions a Sant Cugat amb 143 vots més que els convergents. Fins aleshores, el PSC o CiU havien ocupat sempre la primera posició, amb el destacat triomf de CiU el 2011, l'última vegada que el partit es va presentar sota aquestes sigles. En aquells comicis, la formació va obtenir més de 16.000 vots a Sant Cugat i va guanyar per primera vegada a Catalunya unes eleccions espanyoles.



Comparació municipals - generals de 2019


L'avançament de les eleccions espanyoles ha provocat que en un mateix any se celebrin els comicis generals i també els municipals. Una situació que ja es va produir fa quatre anys, amb dues eleccions espanyoles per la incapacitat dels partits de pactar la investidura d'un president. Amb gairebé 14 punts més de participació que en les municipals, ERC va guanyar a Sant Cugat les eleccions d'abril amb 13.772 vots. En segona posició, a més de 5.000 vots, va quedar Junts, que va superar el PSC per una quarantena de vots.

La repetició electoral va augmentar l'abstenció, i en les segones eleccions de 2019 la participació va ser del 79,59%. Una baixada de la participació que va afectar gairebé tots els partits, que van perdre vots. Junts va guanyar al voltant de 1.000 vots i va reduir distàncies amb ERC, que va reeditar el triomf tot i perdre més de 2.000 vots. Per la seva banda, el PP i Vox van beure de la desfeta de Cs, que va perdre a la ciutat més de 3.000 votants.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.