Marta Canas (Junts): ' També demanem el vot a no independentistes perquè és just per ells tenir un millor finançament'

La número 31 de la llista defensa la vinyeta en lloc dels peatges, no vol la B-40, però sí la ronda nord fins a Sabadell i accepta l'hospital de dia


  • Comparteix:

Junts+Puigdemont exigirà el traspàs de tots els impostos que ara recapta l'Estat dels catalans a l'Agència Tributària de Catalunya, un finançament que va més enllà del concert basc. Per aquest motiu la número 31 de la llista i presidenta de Junts per Sant Cugat, Marta Canas, creu que això també beneficiarà als ciutadans no independentistes, i per això els demana també el vot. Canas està convençuda que Puigdemont arribarà a un 'empat tècnic' amb el PSC de Salvador Illa i que és l'únic president que 'plantarà cara a Madrid'.


"Venim a acabar la feina [independència]; hem après dels 10 anys que portem amb aquest missatge. La realitat és la que és, la independència no serà d'un dia per l'altre, tant de bo, però és una feina que hem d'anar fent. Serà dura, però la podem rematar", assegura Canas.

Aliança Catalana

Preguntada per si han comprat algun dels discursos del partit de Sílvia Orriols, Aliança Catalana, la presidenta de Junts per Sant Cugat respon que "no se'ns ha entès prou bé". Segons Canas, un dels reptes que té el país és la cohesió territorial, ja que Catalunya ha passat de sis milions a vuit, i no per l'alta natalitat, sinó per les onades migratòries i l'envelliment de la població. "Això cal afrontar-ho amb valentia; a vegades hi ha temes incòmodes de tractar perquè de seguida t'ho giren i et poden posar una etiqueta que no correspon. Des de Junts diem que s'ha de treballar aquest tema demogràfic per no saturar un país, però cap moment responem a una política xenòfoba, al contrari. Hem d'acollir, però hem d'acollir amb sentit".

Habitatge

Junts ja no està d'acord amb la llei de regulació dels preus dels lloguers, després que el 2019 el conseller de Territori de Junts, Damià Calvet, impulsés la llei catalana, que després va ser anul·lada pel Tribunal Constitucional. Canas ha explicat que els estudis ara han demostrat que aquestes lleis no aconsegueixen el seu objectiu. "Si limites el preu del lloguer fas que molts propietaris no escullin aquesta opció i redueixes l'oferta", afirma.

Per això, Junts proposa augmentar l'oferta perquè abaixin els preus a base d'incentius als propietaris de pisos buits, encara que no descarten les sancions.

Si molts santcugatencs no poden permetre's pagar un habitatge a la ciutat, no només és pel preu dels pisos, sinó pels sous baixos: "Tenir feina ja no et garanteix tenir un pis, i això és greu; els sous que tenim no estan lligats al cost del preu de la vida".

Ragull Centre

Marta Canas també s'ha referit a la polèmica política de la setmana a Sant Cugat, que està relacionada amb habitatge. Dilluns, el grup municipal d'ERC va anunciar que a Ragull Centre finalment sí que es farà habitatge protegit, i dos dies després l'alcalde va haver de puntualitzar la notícia. "Ens ha sorprès perquè en plena campanya és fer volar coloms, i evidenciar un desacord que en realitat no hi és. S'ha de reformular el projecte, encara s'hi està treballant i encara no està per presentar-lo". Preguntada sobre si el contenciós administratiu presentat per Junts quan estava a l'oposició contra el conveni amb Ferrer continua vigent, Canas ha dit que d'això no en pots parlar, "és una tema de l'equip de govern".

Sanitat

Pel que fa al debat sobre el model d'hospital que s'ha de construir a Rubí per donar servei també a Sant Cugat, Junts accepta l'hospital lleuger o de dia (Centre d'Alta Resolució) perquè permetrà descongestionar l'atenció primària i no haver d'anar a Terrassa per quasi qualsevol visita. I sobre les crítiques pel model de conveni amb la Mútua Terrassa, Marta Canas admet que mentre no s'arregli el dèficit fiscal, la col·laboració público-privada és una bona solució.

Mobilitat

El partit de Puigdemont defensa que cal mantenir les autopistes amb un sistema que pagui només qui les fa servir, però amb els peatges actuals, sinó amb el sistema de la vinyeta que funciona a molts països europeus, que és un sistema de tarifa plana. Sobre el Quart Cinturó (B-40), Canas defensa que només s'ha fet una part d'aquest, que és la connexió entre Terrassa i Sabadell -no cal arribar fins a Granollers-, i que s'anomena 'ronda nord'. I pel fa al transport públic, es mostra contrària a l'actual traspàs de Rodalies que està negociant el govern espanyol i la Generalitat: "És un traspàs a mitges, i el traspàs ha de ser total".

Qüestionari de respostes curtes

  • Si el seu partit té poder de decisió al pròxim govern de la Generalitat, i només pot escollir una reivindicació per a Sant Cugat, quina seria?
  • Els jutjats.
  • Qui ha de pagar l’escola La Mirada?
  • La Generalitat, tot i que l'Ajuntament hi pot aportar per aconseguir una millor escola.
  • S'ha d'eliminar el peatge dels Túnels de Vallvidrera?
  • Hem de passar a la vinyeta.
  • Digui'm el nom d'un polític d'un altre partit que no sigui el seu que li agradi com fa la seva feina?
  • Raül Romeva.
  • Una línia vermella per a Junts en un futur pacte de govern
  • Els partits amb actituds feixistes i xenòfobes i que respongui només a Madrid i no als ciutadans de Catalunya.




    Marta Canas

    També demanem el vot a persones no independentistes perquè creiem que és just per ells tenir un millor finançament. Amb els diners que recaptem, no pot ser que estiguem a la cua d'infraestructures, per exemple.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.