El Congrés espanyol vota avui una moció pel retorn dels papers de Salamanca a l'ANC


  • Comparteix:

Els documents espoliats haurien de tornar a l'ANC.

Els documents espoliats haurien de tornar a l'ANC.

El Congrés espanyol debat avui el retorn dels arxius de Salamanca. Tot i que el PSOE havia anunciat, en principi, que votaria en contra de la moció pel retorn dels documents per falta de 'consens', els socialistes intenten, ara, a última hora, arribar a un acord amb ICV i ERC.

El Congrés espanyol debat avui una moció sobre el retorn dels arxius de Salamanca. El ministre socialista José Montilla, havia anunciat, en principi, que el PSOE votarà 'no' al retorn a Catalunya de la documentació que va ser espoliada per les tropes franquistes durant la Guerra Civil.

El portaveu de l'agrupació local del PSC, no obstant, ha volgut explicar que el PSOE es manté ferm en la seva voluntat de fer tornar els arxius. Ara bé, Jordi Menéndez ha explicat que la moció que es debat avui no ha estat consensuada ni debatuda i, per tant, no pot comptar el suport del seu grup:

Jordi Menéndez

No hi ha cap dubte que els papers han de tornar. És la posició del PSC i el PSOE. No vol dir que haguem de votar mocions d'altres grups.


Per Convergència i Unió, la posició del PSC evidencia que els socialistes catalans tornen a caure en les mateixes 'contradiccions' del passat. Ho afirma el sotspresident de la federació a Sant Cugat, Joan Recasens.

Joan Recasens

El PSC torna a caure en les mateixes contradiccions del passat.


A més, Recasens ha demanat a ERC que expliqui quin és el seu nivell d'exigència sobre el compliment dels acords del govern tripartit.

Des d'ERC, el seu portaveu ha dit que els socialistes catalans han de fer el possible per convèncer els seus companys a Madrid, en dicotomies d'aquest tipus. Malgrat que el ministre Montilla ha deixat clar que els grup votarà en contra de la moció, Eduard Pomar ha mostrat els seus dubtes que la totalitat dels socialistes portin a la pràctica aquesta postura:

Eduard Pomar

Serà una molt mala notícia si PSOE acompleixen la seva postura de votar en contra


CiU, ERC i ICV-EA presentaran avui a la Cambra baixa tres proposicions no de llei per reclamar la devolució dels papers de Salamanca. Una delegació de la Comissió de la Dignitat ha viatjat a Madrid per ser present al debat i votació de les 5 proposicions no de llei presentades per demanar la devolució de la documentació retinguda a l’Archivo General de la Guerra Civil.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.