Yezid Arteta: 'El Nobel de la Pau a Juan Manuel Santos és merescut'


  • Comparteix:

Yezid Arteta ha fet una xerrada a Cal Temerari

Yezid Arteta ha fet una xerrada a Cal Temerari

L'exguerriller de les FARC i col·laborador de l'Escola de Cultura de Pau de la UAB Yezid Arteta assegura que el premi Nobel de la Pau que ha rebut el president colombià, Juan Manuel Santos, és 'ben merescut'. Per Arteta es tracta d'un reconeixement internacional a tots els colombians i a un procés de pau que, diu, 'vol gran part de la societat'. L'exguerriller ha ofert aquest dijous una xerrada a Cal Temerari on ha explicat que el 'no' al plebiscit del procés de pau ha estat un 'no' a dues maneres de fer política: la del president Santos i la de l'expresident Uribe.

ESCOLTA-HO

Algunes de les frases més destacades de l'entrevista

'En realitat el plebiscit no era pròpiament un plebiscit per la pau de Colòmbia. Era una cortina de fum en què s'anava a definir la rivalitat política entre Juan Manuel Santos i l'expresident Álvaro Uribe'.

'El electors van cobrar a Santos part de les seves polítiques de retallades en aquesta votació'.

'La campanya del 'no' d'Uribe va ser molt malintencionada. Es van explotar sentiments primaris i es va vendre a l'opinió pública elements que no eren certs'.

'No és una derrota contundent: és un empat tècnic, perquè de 13 milions de votants la diferència entre el 'sí' i el 'no' es de 50 sufragis.

'El país s'ha partit en dos: entre el que ha viscut en primera persona el conflicte i el que està als centres urbans on el conflicte els sembla quelcom perifèric. Per això els resultats han estat tan diferents'.

'Els votants del 'no' no estaven votant en contra la pau sinó a favor d'un replantejament de l'acord'.

'Els polítics com Uribe són ara hostatges de la pau, perquè la gent els ha dit clarament que volen la pau'.

'Als carrers de Colòmbia s'està gestant una mena de 15-M, hi ha un moviment transversal fruit del descontentament de la gent'.

'Hi ha un sector de la classe política que vol aprofitar l'escenari actual en el seu benefici. Però el futur s'haurà de pactar amb el moviment social que s'està donant als carrers i que cada cop és més gran'.

'El premi Nobel de la Pau a Santos és merescut. És un premi a tota la societat colombiana'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.