Les bonificacions de l'IBI per llogar habitatge per sota de l'índex de referència aniran entre el 30 i els 80%


  • Comparteix:

A Sant Cugat l'indicador agafa com a referència 1.709 contractes d'habitatges inscrits a l'Incasòl a partir del 2014 / Foto: ACN

A Sant Cugat l'indicador agafa com a referència 1.709 contractes d'habitatges inscrits a l'Incasòl a partir del 2014 / Foto: ACN

Les bonificacions de l'IBI per als ciutadans que lloguin un habitatge per sota de l'índex de referència oscil·laran entre el 30 i els 80%, ha explicat a Cugat.cat la tinenta d'alcalde de Polítiques de Cicle de Vida, Progrés Social i Habitatge, Susanna Pellicer. L'objectiu és incentivar els propietaris perquè posin al mercat pisos a 'un preu raonable', i és per això que Sant Cugat i els 27 municipis inclosos en la mesura es tornaran a reunir al setembre per acabar de tancar les diferents ajudes que s'aplicaran, algunes de les quals ja va avançar a principis de juliol la consellera d'Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, en una visita a la ciutat.

Pellicer ha explicat que qui s'aculli a aquestes propostes no es pot sentir castigat i és per això que s'han de buscar mesures que incentivin els propietaris a llogar a un preu per sota de l'índex i afavorir així a que els preus globals del mercat es redueixin.

Susanna Pellicer

El que segur que farem és que les persones que lloguin els seus habitatges per sota de l'índex de referència, rebran una bonificació en l'IBI que va des del 30% al 80%. Això és el que s'està parlant en aquesta comissió que s'ha creat amb els diferents ajuntaments. Creiem que és una bona manera d'incentivar la gent perquè llogui pisos a un preu raonable, en comptes de castigar-los.


La titular d'Habitatge ha explicat que la Generalitat ha fet un índex general i que Sant Cugat i altres municipis tenen unes característiques d'habitatges de lloguer diferents. És per això, que durant les reunions que s'estan mantenint, s'estan estudiant les diferències entre poblacions perquè l'índex les contempli. Pellicer ha detallat, per exemple, que l'índex no diferencia entre pis o casa unifamiliar i, per tant, qüestions com si hi ha ascensor o no poden acabar penalitzant i no es contempla que hi hagi, d'altra banda, piscina.

Susanna Pellicer

La majoria d'habitatges que es lloguen són pisos, però a Sant Cugat sí hi ha habitatge unifamiliar que es lloga. Clar, no es contempla si té piscina o no. L'Agència de l'Habitatge ha fet un índex general i el nostre municipi i uns altres són els que tenim algunes particularitats que s'estan mirant de contemplar en l'índex i valorar-les.


L'índex de referència està servint a l'Ajuntament per repassar els preus de lloguer que Promusa té fixats. En aquest sentit, Pellicer ha assegurat que a Sant Cugat, els preus d'habitatge públic estan 'dins els marges de l'índex'.

L'índex permet conèixer una estimació del preu mitjà del metre quadrat de lloguer d'un habitatge ubicat en una zona i amb unes característiques determinades. A Sant Cugat l'indicador agafa com a referència 1.709 contractes d'habitatges inscrits a l'Incasòl a partir del 2014. Aquesta base de dades es renovarà anualment i es basarà en els contractes dels darrers tres anys.

A Sant Cugat el preu mitjà del lloguer a finals del 2016 era de 996 euros, un preu un 67% més car que a la resta del país on era de 595.

Els 27 municipis que participen en l'índex concentren el 60% de la població de Catalunya.

Ajuts de fins un 50% de l’'BI per pisos de la borsa de lloguer social

Actualment, l'Ajuntament, a través de l'Oficina Local de l'Habitatge, gestiona una borsa de mediació per al lloguer social de 106 pisos i fa d'intermediària entre els propietaris que els volen llogar i persones que busquen habitatge de lloguer a preus per sota dels de mercat. De fet, aquests propietaris/es ja gaudeixen d'una bonificació del 50% del rebut de l'IBI d'aquest habitatge durant el primer any. La voluntat és ara ampliar aquesta bonificació durant tots els anys que duri el contracte.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.