La moció sobre transfuguisme de la CUP-PC crea un debat sobre la legitimitat dels vots dels no adscrits


Temes relacionats

Dimitri Defranc passarà a ser regidor no adscrit ( 5/set/16)


  • Comparteix:

Defranc, durant la seva intervenció

Defranc, durant la seva intervenció

La moció del la CUP-PC per denunciar i eradicar el transfuguisme a l'Ajuntament ha topat amb l'oposició del PDeCAT-Demòcrates, el PSC i el PP i amb l'informe del secretari municipal, que acredita que aquesta pràctica no s'ha donat a Sant Cugat. Amb la mirada posada en l'exmembre de la CUP-PC i regidor no adscrit, Dimitri Defranc, el debat ha calibrat la legitimitat del vot dels càrrecs electes que mantenen l'acta després de deixar un grup municipal. Més enllà d'enfrontar de nou cupaires i Defranc, la moció ha servit per crispar el diàleg d'ERC-MES amb el PDeCAT i el PSC.

ESCOLTA-HO

La moció de la CUP-PC arriba després que l'abstenció de Defranc, que va deixar el grup el setembre de 2016, possibilités l'aprovació dels últims pressupostos. La cupaire Lourdes Llorente ha remarcat que el sentit de la moció era cercar una regulació local per aquestes situacions i així 'evitar la manipulació dels resultats electorals'. No obstant això, les intencionalitats dels discursos s'han centrat en la validesa del vot d'un regidor no adscrit.

ICV-EUiA i ERC-MES s'han afegit al discurs de la CUP-PC parlant de 'frau com una catedral' i 'alteració de les majories', mentre que govern del PDeCAT-Demòcrates es tracta d'un ús lícit de les regles 'del joc democràtic'. El protagonista de la història i exrepresentant de PC a la coalició amb la CUP, Dimitri Defranc, ha garantit que no l'han coaccionat mai i que es deu 'al poble' i no a un partit.

Dimitri Defranc

Algú m'ha coaccionat? No. Moltes mocions les he votat en contra del PDeCAT.


ERC-MES no ha entrat en el debat jurídic del transfuguisme, per 'inexistent', i ha aprofitat per carregar contra el govern per beneficiar-se de l'abstenció de Defranc en els comptes municipals. Amb unes relacions tenses des del trencament del pacte pressupostari de 2017, l'alcaldessa, Mercè Conesa, ha equiparat el paper d'Èric Gómez al de la Inquisició.

Mercè Conesa / Èric Gómez

Vostè ve a qui pensant-se que ve a fer d'inquisidor / Jo tinc tot el dret a demanar explicacions.


Un terreny de joc on al final també s'ha ficat el socialista Pere Soler, exsoci del PDeCAT i excompany de files de l'ara republicà Ferran Villaseñor. Un dard que els republicans han esquivat recordant a Soler que Villaseñor sí que va retornar l'acta de regidor al PSC.

Tot plegat ha estat un intercanvi de retrets entre partits que ha permès a la CUP-PC justificar la presentació de la moció. Són paraules de la cupaire Lourdes Llorente, que ha lamentat la manca d'esmenes.

Lourdes Llorente

És una moció que s'ha presentat en altres municipis. El vot en contra ens exposa que la nostra moció potser no va tan desencaminada.


El PP, amb dos casos de regidors no adscrits, ha votat en contra per la indefinició de la moció, tot i 'dubtar de la legitimitat' de Defranc. Cs, que no ha donat suport a la CUP-PC en els punts relatius a l'informe del secretari, ha recordat que els casos de 'transfuguisme' van a la baixa perquè cada vegada els càrrecs electes prenen més consciència de les inclemències de la situació.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.