Valldoreix recuperarà les 5 Milles Femenines el 2021

La junta de veïns també ha acordat arranjament d''urgència' de la riera de Canals


  • Comparteix:

Sessió de la junta de veïns de febrer / Foto: Cugat Mèdia

Sessió de la junta de veïns de febrer / Foto: Cugat Mèdia

Les 5 Milles Femenines de Valldoreix tornaran a formar part de l'agenda del districte a partir del 2021 per apostar per la visibilització de les dones esportistes. Així ho ha aprovat la junta de veïns d'aquest dijous a partir d'una moció presentada per ERC-MES, CUP-PC i PSC que ha rebut el suport de Junts i l'abstenció de Cs. La sessió també ha donat llum verda a començar l'arranjament de la Riera de Canals i la naturalització dels seus espais un cop s'hagi projectat i dotat de pressupost l'estudi tècnic. La proposta s'ha presentat com a moció institucional.

El vocal i portaveu d'ERC-MES, Lluc Cahís, ha posat en valor 'el llarg recorregut històric' de les 5 Milles Femenines, que es van organitzar per primera vegada el 2003 vinculat al Dia Internacional de la Dona Treballadora. Cahís lamenta que, 'per falta d'assistència', s'hagin substituït per la cursa mixta Milles de Valldoreix i sense cap vinculació a la reivindicació femenisita. El portaveu republicà culpa el 'sistema heteropatriarcal' que les dones quedin 'relegades en la invisibilitat'. És per això que Cahís remarca la importància de recuperar aquesta cita, ja que 'posa les dones al centre' i les visibilitza com a 'protagonistes i subjectes'.

Per la seva banda, el vocal de Junts Bernat Gisbert ha remarcat que suprimir les Milles Femenines es va decidir a partir dels resultats estadístics, però han donat suport a la moció perquè consideren que la proposta és 'convincent'. La portaveu de Cs, Anna Cano, s'ha abstingut justificant que el feminisme és 'una causa de tots' i demana treballar en 'fòrmules més creatives' per aconseguir una societat 'més inclusiva'. Enguany es mantindran les Milles de Valldoreix però l'EMD s'ha compromès a calendaritzar de nou les 5 Milles Femenines el març de 2021.

També en el marc esportiu, la junta de veïns ha fet prosperar la proposta dels grups d'esquerres de crear una comissió d'esport que compti amb la participació de clubs, AFES i associacions, entre altres, de la zona i vinculades a l'esport. L'objectiu de la comissió serà treballar en esdeveniment esportius que visibilitzin i reconeguin l'esport femení i les dones que el practiquen. La moció s'ha aprovat amb el vot a favor de tots els grups polítics de l'EMD i l'abstenció de Cs.

Millora de la Riera de Canals
L'administració engegarà l'arranjament de la Riera de Canals i la naturalització dels seus espais. Així ho ha acordat el ple de l'EMD de Valldoreix aquest dijous a partir d'una moció institucional. Segons el text, l'actuació primordial serà substituir les canonades que passen per la riera i treure les de la llera allà on sigui possible. El projecte també contempla projectar mesures per mitigar l'efecte erosiu de futures riades construint salts d'aigua, posant murets de retenció i naturalitzant espais; així com crear algun petit embassament.

El portaveu de la CUP, Ferran Margineda, ha remarcat la importància de recuperar el 'les zones humides i el patrimoni d'aigua' de Valldoreix. Margineda assegura que 'preservar' aquestes zones és 'mirar cap al futur'.

Més mocions
La moció de Cs per estudiar un augment de l'oferta d'autobusos urbans a Valldoreix en horari nocturn, principalment divendres i dissabtes, tenint en compte el servei de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. La proposta ha prosperat amb els vots a favors del grup proposant i de Junts i l'abstenció de la resta de partits.

El text demana que, primer, es realitzi un estudi tècnic per conèixer la viabilitat de la iniciativa, sobretot econòmicament. En el cas que sigui positiu, Cs tornaria a portar una moció al ple perquè s'aprovi l'augment del servei d'autobusos urbans al districte.


Lluc Cahís

Pensem que és molt rellevant recuperar les Milles Femenines perquè va més enllà d'un acte esportiu. És rellevant perquè posem les dones al centre i les visibilitzem com a subjecte i com a protagonistes.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.