Torrent, a Sant Cugat: 'Un demòcrata espanyol hauria de voler que es depurés tota responsabilitat en un cas d'espionatge polític'

El diputat d'ERC i expresident del Parlament Roger Torrent relata al llibre 'Pegasus' la seva experiència com a víctima d'espionatge


  • Comparteix:

'Seria còmic si no fos tan greu'. Així es refereix el diputat d'ERC i expresident del Parlament Roger Torrent al cas d'espionatge que es va destapar l'any passat. El republicà ho relata tot plegat a 'Pegassus', un llibre escrit com si fos un novel·la de detectius -tot i que el que s'hi explica és real-, i que s'ha presentat aquest dimecres a Sant Cugat. Per a Torrent, aquest cas posa a prova la qualitat democràtica de l'Estat espanyol: 'Un demòcrata espanyol hauria de voler que es depuressin totes les responsabilitats en un cas d'espionatge polític'.

"El primer que vaig fer quan sabia que m'havien espiat era recordar què havia fet", ha rememorat l'expresident del Parlament, que considera que aquesta és una tasca "impossible", ja que amb el telèfon mòbil es fa "pràcticament tot". Torrent ha subratllat que a través del programari Pegasus no només accedien a les seves dades, sinó que també podien activar la càmera i el micròfon del dispositiu.

Torrent ha explicat que el programari Pegasus s'ha utilitzat a altres països d'arreu del món per combatre la delinqüència organitzada o el terrorisme, causes que ell considera "legítimes". I ha tirat d'ironia: "L'estat ha fet el mateix que democràcies consolidades com el Marroc, Aràbia Saudita i Mèxic: utilitzar la tecnologia per perseguir la dissidència".

Amb el software Pegasus es van espiar durant 2019 unes 1.400 persones arreu del món i, d'aquestes, més de 125 no estaven sotmeses a cap investigació judicial que pogués justificar el seu ús. És el cas de personalitats de l'independentisme, com el mateix Torrent i el portaveu del grup municipal d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall. Ambdós van presentar una querella contra l'exdirector del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) espanyol, Féliz Sanz Roldán, com a presumpte responsable d'aquests fets.

La presentació del llibre ha tingut lloc al Celler Modernista. Torrent s'ha acompanyat de l'exsenador santcugatenc Bernat Picornell, que ha presentat l'acte, i de l'alcaldessa, Mireia Ingla. Ambdós han coincidit a assenyalar el cas Pegasus com una nova mostra del tarannà "repressiu" de l'Estat espanyol, per Ingla considera que "pretén dividir-nos i dissuadir-nos", però que també "polaritza", cosa que "no ajuda a avançar".

L'alcaldessa considera que "la repressió no només fa mal a l'independentisme" i a les persones represaliades (tant a presó com a l'exili, sinó que "fa mal a tot el país". En aquest sentit, Torrent creu que el seu és un cas "molt menor", en comparació amb els polítics empresonats o que es troben a l'estranger, però subratlla que tot suma en el que considera "una causa general contra l'independentisme".




Roger Torrent

Un demòcrata espanyol hauria d'exigir que es depuressin totes les responsabilitats polítiques en un cas d'espionatge polític.

Roger Torrent

L'Estat ha fet el mateix que han fet democràtiques tan avançades com el Marroc, Aràbia Saudita, Mèxic o l'Índia: creuar la línia cap a la immoralitat per perseguir la dissidència política.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.