Sant Cugat es prepara per a l'arribada de refugiats ucraïnesos

Els polítics destaquen la solidaritat dels santcugatencs i criden a vehicular l'ajuda a través de les administracions i ONG


  • Comparteix:

Un tren sortint d'Ucraïna / Foto: ACN (Joan Mateu)

Un tren sortint d'Ucraïna / Foto: ACN (Joan Mateu)

Més de dos milions de persones refugiades han sortit ja d'Ucraïna, segons l'ACNUR. La primera resposta, també a Sant Cugat, s'ha donat de la iniciativa civil, però ara són les administracions i les ONG les encarregades de canalitzar tota l'ajuda i, sobretot, l'acolliment d'aquestes persones. En aquest marc, la regidora de Ciutadania, Gemma Artistoy, ha explicat durant la tertúlia de Cugat Mèdia 'El Gall del Monestir' que l'Ajuntament ja s'està preparant per donar resposta a la gent que pugui arribar a Sant Cugat. La resta de representants polítics també s'han sumat a aquesta necessitat de respondre a la situació que es viu a Ucraïna i les seves conseqüències.

"Pensa global i actua localment". Així ha resumit el regidor de Junts Josep Maria Vallès el moment que es viu. Vallès ha remarcat la solidaritat de la ciutat i ha defensat que cal ser "proactius" davant una situació "desesperant" que requereix "fer tot el que es pugui"

De fet, Sant Cugat ja té una població de més de 150 persones d'Ucraïna i més de 400 de Rússia, a més d'un miler més amb origen a exrepúbliques soviètiques.

Per això, la regidora d'ERC-MES Gemma Aristoy ha explicat que s'ha reactivat i ampliat el servei d'assessoria jurídica i estan en contacte amb la resta d'administracions per poder donar resposta una vegada s'aprovin els procediments de protecció internacional. La intenció de l'Ajuntament es vehicular l'acolliment també a través de les entitats Refugees Welcome i Migra Studium.

En aquest sentit, Aristoy ha defensat el paper de les administracions i les ONG per canalitzar les iniciatives ciutadanes, com a garantia de què l'ajuda arriba i es destina allò necessari. De fet, el mateix Govern ha fet una crida perquè els ciutadans no enviïn material pel seu compte i recomana que la forma de col·laborar, en aquests moments, és mitjançant l'ingrés de diners en els comptes bancaris de les entitats de cooperació que hi estan treballant. És per això que la regidora ha recordat la importància de les aportacions econòmiques de l'Ajuntament a cooperació, que enguany serà del 0'9% dels ingressos municipals.

Una visió compartida pel regidor del PSC José Gallardo, que ha focalitzat la prioritat en com s'acolliren totes les persones desplaçades que arribin a altres territoris. "Cal treballar perquè l'odi no s'acabi implantant i que no passi aquí", ha subratllat també Gallardo.

En la mateixa línia, el portaveu de Cs a l'EMD de Valldoreix, José Miguel Garcia, ha destacat "la gran mobilització social", tot i que ara serà necessari canalitzar-la des de les administracions.

Més enllà de la situació a Ucraïna, la regidora de la CUP-PC Lourdes Llorente també ha volgut posar el focus en altres conflictes que "oblidem", especialment a l'Àfrica, i considera que cal abordar la resposta per a tots els refugiats.










Josep Maria Vallès

La situació és desesperant i hem d'ajudar aquesta comunitat i vetllar per a la cohesió. Hem de ser sensibles i col·laborar.

Gemma Aristoy

Estem facilitant aquesta primera reacció de la ciutadania, però com a administració hem de facilitar aquells consells perquè els recursos hi arribin.

Jose Gallardo

Hem de lluitar perquè l'odi no s'acabi implantant i que no passi aquó. Per exemple a les escoles amb els nens russos. És una guerra que fa Putin.

Jose Miguel Garcia

Des de les administracions s'ha de donar suport a aquestes iniciatives i treballar per canalitzar-les. Les administracions i les ONG poden donar resposta més a mitjà i llarg termini.

Lourdes Llorente

Em genera una gran contradicció que mirem cap a Ucraïna però no cap a la tanca de Melilla. No mirem les vulneracions dels drets humans que estem cometent des d'Espanya.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.