La santcugatenca Rosa Romà, nova presidenta de la CCMA

El Parlament també ha designat els membres del Consell de Govern de la CCMA, entre els quals hi ha la santcugatenca Àngels Ponsa


  • Comparteix:

Rosa Romà i Àngels Ponsa al Parlament / Foto: ACN (Maria Asmarat)

Rosa Romà i Àngels Ponsa al Parlament / Foto: ACN (Maria Asmarat)

El Parlament de Catalunya ha designat aquest dimecres la santcugatenca Rosa Romà com a nova presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Fruit d'un acord entre PSC-Units, ERC i Junts també s'ha escollit la resta de membres que formaran part del Consell de Govern de la CCMA. A banda de Romà, lideraran l'òrgan rector dels mitjans públics catalans la també santcugatenca Àngels Ponsa, així com Carme Figueras, Lluís Garriga, Lluís Noguera, Gemma Ribas i Josep Riera. Aquesta ha estat la primera designació feta d'acord amb la llei de la CCMA de 2019 i s'ha aconseguit amb la majoria favorable de dos terços de la cambra i amb l'aval del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC).

La renovació dels membres del Consell de Govern de la CCMA i l'elecció de la presidenta ha prosperat amb els vots a favor del PSC-Units, ERC i Junts i els vots en contra de la resta de partits. El diputat de Junts Josep Riera no ha participat en la votació al·legant conflicte d'interessos, ja que era un dels candidats proposats al Consell de Govern de la CCMA.

Els grups parlamentaris que no han donat suport a la renovació, Vox, la CUP, En Comú Podem, Cs i el PPC, han lamentat l'ús "polític" que s'ha fet amb l'elecció dels membres.

El diputat de Vox Alberto Tarradas ha recordat la posició del partit de tancar la CCMA així com TV3 i Catalunya Ràdio. Tarradas ha criticat que amb l'acord del PSC, ERC i Junts aquestes formacions hagin col·locat "comissaris polítics" a la CCMA. "Això és nepotisme i endogàmia", ha lamentat.

Tant la CUP com En Comú Podem han lamentat el sistema utilitzat per renovar el Consell de Govern de la CCMA. El diputat de la CUP Xavier Pellicer ha criticat que s'hagi designat diputats en actiu, exconsellers, excaps de premsa de partits i persones afins als partits polítics. "Potinegen i donen ales a qui els vol tancar", ha advertit.

Susanna Segovia, diputada d'En Comú Podem, ha condemnat que els tres partits que han fet possible la renovació hagin posat per sobre els "interessos de partit" als de la CCMA. "Sumen, però el problema és perquè s'han posat d'acord", ha subratllat.

El diputat de Ciutadans (Cs) Nacho Martín Blanco ha explicat que la formació ha presentat una proposició de llei per aprofundir en les incompatibilitats per formar part del Consell de Govern de la CCMA. En concret, ha explicat que proposaran establir complir els requisits de la convocatòria amb una antelació de 2 anys abans del nomenament.

Martín Blanco ha lamentat "el frau de llei" comesa pels tres grups d'acord amb la llei de la CCMA. "No s'ajusta a l'esperit de la llei que vam aprovar per despolititzar", ha recordat en referència al nomenament dels nous membres.

Des del PPC, la diputada Lorena Roldán ha acusat l'independentisme de voler "continuar amb l'ús partidista de TV3" i ha lamentat que el PSC ho permeti. "Han preferit l'opacitat i la negociació en despatxos abans que el concurs de mèrits i la professionalitat", ha comentat Roldán.

El PSC, ERC i JxCat defensen la renovació

Els grups que han fet possible l'acord han reivindicat la necessitat de resoldre la renovació després d'anys de "retard" i han recordat que s'ha fet per "consens" amb la majoria que estableix la llei de la CCMA. David Pérez, diputat del PSC-Units, ha recordat que els tres grups s'han posat d'acord en els reptes de futur de la CCMA, en un compromís per la pluralitat, la independència i la no governamentalització. Ha recordat que molts processos de renovació dels mitjans públics es fan "pràcticament igual".

El diputat de Junts Francesc de Dalmases ha recordat que els mitjans de comunicació públics han de ser una referència pel sector. Ha reiterat que la formació de Carles Puigdemont no vol "control governamental" i sí que vol control del Parlament.

Finalment, la diputada d'ERC Raquel Sans ha aplaudit que finalment s'hagi pogut renovar la CCMA. "Val la pena recordar que més de dues terceres parts del Parlament hi donarem suport", ha recordat. "Ens hauria agradat un consens més ampli, però no podem oblidar que és molt majoritari", ha defensat la republicana.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.