Marco Simarro: ''Volem trencar amb l'imaginari que als serveis socials hi vas quan estàs molt molt malament''

El tinent d'alcaldia de Drets Socials, Igualtat, Ciutadania, Salut i Infància és l'alcalde accidental de Sant Cugat del 15 al 21 d'agost


  • Comparteix:

Marco Simarro a l'estudi principal de Ràdio Sant Cugat durant l'entrevista / Foto: Cugat Mèdia

Marco Simarro a l'estudi principal de Ràdio Sant Cugat durant l'entrevista / Foto: Cugat Mèdia

L'Ajuntament publicarà una guia de Drets Socials amb la voluntat que sigui 'un manual d'instruccions' perquè la ciutadania conegui com funcionen els drets socials i poder 'canviar imaginaris'. Així ho ha explicat el tinent d'alcaldia de Drets Socials, Igualtat, Ciutadania, Salut i Infància, Marco Simarro, en una entrevista a Cugat Mèdia. Simarro, que del 15 al 21 d'agost és alcalde accidental a la ciutat, ha defensat que 'els serveis socials són per a tothom i no només per quan estàs molt molt molt malament'. Durant la conversa, el representant de la CUP-PC ha explicat que davant el context actual de crisi energètica i habitacional el més important és 'no fer minvar el pressupost', precisament, de l'àrea de Drets Socials.

ESCOLTA-HO

"Canviar imaginaris serveix perquè la gent s'ubiqui allà on està patint una situació. Potser no tens una necessitat percebuda perquè el teu imaginari t'ho impedeix, t'està dient no tinc cap problema però no passa res per reconèixer situacions de dificultats que no només estan vinculades amb dificultats econòmiques", ha explicat Marco Simarro. És per això que l'Ajuntament publicarà aquesta guia que "pretén ser un manual d'instruccions de la protecció social i de la garantia de drets al municipi".

Simarro, que recentment s'ha posat al capdavant de les tinències d'alcaldia que gestionava Núria Gibert, es mostra preocupat pel context actual de crisi i és per això que considera "primordial continuar potenciant els serveis de drets socials per garantir els drets de la població". Simarro recorda que "s'ha passat d'un pressupost al voltant dels quatre milions d'euros, abans de la pandèmia, a un executat de més de nou milions" en aquesta àrea. "No fer minvar aquest increment de pressupost" és per Simarro la clau per avançar-se a futures situacions.

Habitatge

Marco Simarro s'ha mostrat molt crític sobre els procediments legals i administratius que hi ha al voltant de la regulació del preu de l'habitatge i considera que tot i que els ajuntaments posin tots els recursos possibles per ajudar a millorar la situació, aquests no són suficients i pagar un pis a Sant Cugat "és una odissea per a la meitat de la població". En aquest sentit, Simarro ha posat en valor el punt de mediació al lloguer que, assegura, és un exemple d'un servei que es va crear per donar resposta a la crisi habitacional de Sant Cugat, accentuada per la pandèmia, i que ha acabat sent estructural. Aquest servei ha obert 123 expedients en els darrers dos anys, dels quals 109 s'han pogut tancar. 71 s'han tancat de manera positiva, fent renovacions de contractes amb reducció de renda o bé donant alternatives habitacionals; i 38 de manera negativa "majoritàriament per falta de voluntat de la propietat o per manca de capacitat econòmica" ha puntualitzat Simarro.

Projectes com les llars compartides i el de primera llar són altres propostes en les quals l'àrea de Drets Socials està treballant per donar resposta a situacions de vulnerabilitat, desnonaments i sensellarisme.

Any electoral

Preguntat pel futur alcaldable per a les municipals de 2023, Simarro ha dit que "això encara ho hem de parlar. Som els més lents, però entra dins la nostra lògica de partit". Per al cupaire "avançar-ho" massa "és una forma de distreure la població" i considera que "aparta la mirada de la feina que es pugui fer des de l'administració". Tot i això ha explicat que durant l'inici del nou curs polític presentaran l'encapçalament de la llista.

Sobre la reedició del pacte de l'actual govern amb el tripartit ERC-PSC-CUP, Simarro ha dit que han après amb el temps i que en un futur "haurem de negociar més durament, no per una qüestió d'àrees sinó de programa polític".


Marco Simarro

Aquesta guia el que pretén és ser un manual d'instruccions de la protecció social i de la garantia de drets al municipi. Qualsevol persona ha de poder tenir això a casa seva i el que volem transmetre també amb aquest tipus d'eines és dir-li a la població que els serveis socials són per a tothom. Volem trencar amb l'imaginari aquell de que als serveis socials hi vas quan estàs molt molt molt malament.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.