Entitats i partits polítics es troben en una Diada protagonitzada per la música i la poesia

La plaça de Rafael Casanova ha acollit els actes institucionals de l'Onze de Setembre


  • Comparteix:

La plaça de Rafael Casanova ha estat un cop més l'epicentre de la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya aquest diumenge. Desenes de persones s'hi han aplegat durant el matí per assistir als actes institucionals de l'Onze de Setembre, on diverses entitats i partits polítics han fet la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova. Tot plegat s'ha acompanyat de música i poesia, amb l'actuació del septet de metalls de l'Orquestra Simfònica de Sant Cugat i les veus de Gisela Figueras i Valentí Maymó, que han recitat versos d'Àngel Guimerà, Joan Fuster, Jacint Verdaguer, Gabriel Ferrater i Lluís Maria Xirinacs.

Les entitats i clubs esportius de la ciutat han estat els primers de fer l'ofrena floral. Hi han participat la Unió Ciclista Sant Cugat, la Penya Blaugrana Sant Cugat, el Sant Cugat FC, el Club de Rugby Sant Cugat, el Futbol Sala Sant Cugat, els Castellers de Sant Cugat, la Unió Esportiva Sant Cugat, els Geganters de Sant Cugat, el Club Muntanyenc Sant Cugat, l'Ateneu Santcugatenc, el Patí Hoquei Club Sant Cugat, el Qbasket Sant Cugat, l'ANC Sant Cugat, Òmnium Sant Cugat, el Consell Local per la República de Sant Cugat, l'Entitat Sardanista, i l'Escola de Música Tradicional de Sant Cugat.

La Unió Ciclista Sant Cugat s'ha manifestat demanant als polítics i responsables de la seguretat viària "que ens tinguin presents en el desenvolupament dels nostres carrers". La Penya Blaugrana Sant Cugat ha reivindicat l'Onze de Setembre com un dia "que ens ensenya any rere any que al llarg de la història hi ha hagut moltíssimes persones que han defensat el país per uns anhels de llibertat que mai no han arribat del tot". L'ANC Sant Cugat ha parlat d'avançar cap a la independència "encara que l'ambient sigui cada vegada més tòxic", i des d'Òmnium Sant Cugat s'han expressat de la següent manera: "Quan ens diuen que la independència no es pot fer sense els partits, ens enganyen. I si no, mirem als països bàltics, Txecoslovàquia, Eslovènia, i tants d'altres". A banda, l'Entitat Sardanista s'ha mostrat contenta de retre homenatge a Rafael Casanova i a "l'esperit que ell representa". "Els temps canvien, i les formes de lluita també", ha conclòs l'entitat.

Després ha estat el torn dels partits polítics i els seus respectius grups juvenils, que han acompanyat l'ofrena de parlaments. En Comú Podem Sant Cugat ha començat denunciant "aquells que des de Catalunya i des d'Espanya amenacen la llibertat dels nostres ciutadans i ciutadanes". "Una llibertat que és nacional, que és social i que és econòmica. Per decidir el nostre futur polític, i per construir una Catalunya social i plenament democràtica", han afegit. El PDeCAT Sant Cugat ha fet referència a la guerra de Successió dient que "tota celebració en llibertat té un horitzó de signe positiu, malgrat que els fets que es commemoren siguin tristos i tràgics". La JNC Sant Cugat també ha començat el seu parlament amb aquesta referència històrica. "Avui honorem aquells herois del 1714 que van resistir davant les tropes borbòniques a Barcelona", han subratllat.

Per la seva banda, Junts per Sant Cugat ha parlat de la mobilització ciutadana dient que "ha estat, és i serà una eina imprescindible per avançar cap a la independència de Catalunya". També han parlat d'aquesta Diada com "una Diada que arriba a les portes del cinquè aniversari del referèndum de l'1 d'octubre, un referèndum que ens va mostrar la millor versió que tots plegats som capaços d'oferir". A continuació, la CUP-PC s'ha volgut dirigir a les classes populars dient que "només ens resta la lluita". "Davant d'una repressió asfixiant i diària, lluita. Davant d'uns col·lectius estudiantils espiats amb total impunitat, lluita. Davant d'uns desnonaments continus que voregen la indecència política i policial, lluita", han assegurat.

La Joventut Socialista de Sant Cugat ha dedicat part del seu parlament als joves: "el que necessitem és una educació pública de qualitat, una feina digna i accés a l'habitatge". Seguidament, el PSC ha comentat que els acords són "la base del creixement, i així ho acrediten els consensos, tal com ha passat a Sant Cugat". "Hem de cercar la sortida de la paràlisi de la darrera dècada, que no ens ha dut enlloc. Només al desànim, a la frustració i a la divisió entre catalans i catalanes", han manifestat.

El Jovent Republicà de Sant Cugat s'ha mostrat a favor de "recuperar la mobilització popular i enfortir el moviment estudiantil, de reforçar el sindicalisme nacional i teixir més complicitats internacionals". "Nosaltres no entenem l'alliberament nacional si no va lligat a la defensa dels drets socials", han conclòs. Finalment, ERC-MES s'ha expressat dient que "els governs d'ERC tenen un tret en comú: la cura de les persones, pel benestar de la ciutadania. Aquesta és i serà la nostra prioritat. De fet, sempre hem dit que aquesta és la nostra raó per ser independentistes".

Amb tot plegat, l'alcaldessa, Mireia Ingla, ha explicat que el de la Diada és "un d'aquells dies bonics de la ciutat, perquè també demostra aquest compromís que tenim". "Una ciutat plena d'entitats, d'associacions, de persones que col·laboren des dels diferents àmbits de forma molt transversal i molt plural perquè Sant Cugat és exactament això. Per tant, el dia de la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya aquesta diversitat i pluralitat també la veiem aquí a la plaça de Rafael Casanova", ha destacat l'alcaldessa.

Mira els discursos dels partits amb representació al ple

Valldoreix

A Valldoreix, la Diada s'ha viscut amb les ofrenes florals dels diferents representants del govern de l'EMD, dels partits polítics i de l'alcaldessa, Mireia Ingla. L'himne d''Els segadors' ha anat a càrrec de la Coral Harmonia.

La Marxa de Torxes, la vigília

La Marxa de Torxes ha tornat a il·luminar els carrers de Sant Cugat aquest dissabte, sent la vigília de la Diada. Les delegacions locals d'Òmnium Cultural i l'ANC han convidat la ciutadania a sortir de la plaça de Rafael Casanova i a seguir la marxa fins a la plaça de l'U d'Octubre. La d'enguany ha estat la 8a edició.





































































Unió Ciclista Sant C

Ens manifestem i demanem als polítics i responsables de la seguretat viària que ens tinguin presents en el desenvolupament dels nostres carrers.

Penya Blaugrana Sant

Com a poble, l’Onze de Setembre ens ensenya any rere any que al llarg de la història hi ha hagut moltíssimes persones que han defensat el país per uns anhels de llibertat que mai no han arribat del tot.

ANC Sant Cugat

Però encara que l’ambient sigui cada vegada més tòxic, tenim el convenciment que estem avançant cap a la nostra fita.

Òmnium Sant Cugat

Quan ens diuen que la independència no es pot fer sense els partits, ens enganyen. I si no, mirem als països bàltics, Txecoslovàquia, Eslovènia, i tants d’altres.

Entitat Sardanista

Estem contents de ser aquí a retre homenatge a Rafael Casanova, però sobretot a l’esperit que ell representa. Els temps canvien, i les formes de lluita també.

En Comú Podem Sant C

Per denunciar aquells que des de Catalunya i des d’Espanya amenacen la llibertat dels nostres ciutadans i ciutadanes. Una llibertat que és nacional, que és social i que és econòmica. Per decidir el nostre futur polític, i per construir una Catalunya social i plenament democràtica.

PDeCAT Sant Cugat

Novament, ens retrobem en un acte institucional i cívic alhora per celebrar la Diada Nacional de Catalunya. Tota celebració en llibertat té un horitzó de signe positiu, malgrat que els fets que es commemoren siguin tristos i tràgics.

Junts per Sant Cugat

La mobilització ciutadana ha estat, és i serà una eina imprescindible per avançar cap a la independència de Catalunya. Una Diada que arriba a les portes del cinquè aniversari del referèndum de l’1 d’octubre, un referèndum que ens va mostrar la millor versió que tots plegats som capaços d'oferir.

JNC Sant Cugat

Com cada Onze de Setembre, som presents aquí davant el monument del que va ser conseller en Cap de Barcelona durant els darrers mesos de la guerra de Successió, en Rafael Casanova. Avui honorem aquells herois del 1714 que van resistir davant les tropes borbòniques a Barcelona.

CUP-PC

Davant d’aquesta realitat, a les classes populars només ens resta la lluita. Davant d’una repressió asfixiant i diària, lluita. Davant d’uns col·lectius estudiantils espiats amb total impunitat, lluita. Davant d’uns desnonaments continus que voregen la indecència política i policial, lluita.

Joventut Socialista

Els joves som gairebé un 20% de la població a Catalunya. Aquest 20% no té l’oportunitat d’emancipar-se fins als 29 anys. El que necessitem és una educació pública de qualitat, una feina digna i accés a l'habitatge.

PSC

Els acords són la base del creixement, i així ho acrediten els consensos, tal com ha passat a Sant Cugat. Hem de cercar la sortida de la paràlisi de la darrera dècada, que no ens ha dut enlloc. Només al desànim, a la frustració i a la divisió entre catalans i catalanes.

Jovent Republicà de

Malgrat tot, des dels carrers i també des de les institucions, continuem defensant els nostres drets amb perseverança i humilitat. Per demostrar que l’únic projecte viable és la independència del nostre país.

ERC-MES

Permeteu-me dir que els governs d’ERC tenen un tret en comú: la cura de les persones, pel benestar de la ciutadania. Aquesta és i serà la nostra prioritat. De fet, sempre hem dit que aquesta és la nostra raó per ser independentistes.

Mireia Ingla

Avui és un d’aquells dies bonics de la ciutat perquè també demostra aquest compromís que tenim. Una ciutat plena d’entitats, d’associacions, de persones que col·laboren des dels diferents àmbits de forma molt transversal i molt plural perquè Sant Cugat és exactament això. Per tant, el dia de la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya aquesta diversitat i pluralitat també la veiem aquí a la plaça de Rafael Casanova.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.