Entitats socials de Sant Cugat rebutgen la reforma del Codi Penal

Aquestes organitzacions es van concentrar dijous a la delegació del govern a Barcelona


  • Comparteix:

Fotografia de la concentració per la reforma del Codi Penal a Barcelona / Foto: ACN

Fotografia de la concentració per la reforma del Codi Penal a Barcelona / Foto: ACN

Entitats socials consideren que la reforma del Codi Penal, que derogarà el delicte de sedició i reformularà el de desordres agreujats, atempta contra el dret de protesta. La reforma aplica nous delictes com el d'intimidació i puja les penes mínimes per desordres agreujats. Per protestar contra aquesta reforma, una quarantena d'organitzacions socials d'arreu de Catalunya i de diferents sectors es van concentrar dijous passat davant de la delegació del govern espanyol a Barcelona. Entre les entitats socials organitzadores hi ha Òmnium Cultural o Marea Blanca, i s'hi han sumat d'altres organitzacions de Sant Cugat com Hora Bruixa o el Sindicat de Llogateres.

A la protesta d'aquest dijous a Barcelona, les entitats han llegit un manifest on celebren que es derogui el delicte de sedició, però alerten que la proposta actual comporta "limitacions al lliure exercici del dret a la protesta", a més d'"una vulneració de drets" i que intensificarà la "tendència repressiva" de les mobilitzacions socials que consideren que hi ha hagut en els últims anys. Per a les organitzacions convocants, la reforma vol "criminalitzar" la protesta i retallar drets en un context de crisi econòmica, social i climàtica. La concentració ha reunit unes 350 persones, segons la Guàrdia Urbana.

Les organitzacions expliquen que aquesta reforma agreuja alguns delictes de forma molt perillosa i que fan que es vulnerin el dret a la protesta, com el delicte d'intimidació, que consideren molt subjectiu i que comporta penes de presó de sis mesos a tres anys. La membre de Marea Blanca Sant Cugat Assun Reyes també ha criticat l'agreujant del delicte d'ocupació, en què abans havia d'haver-hi un agreujant de violència o amenaça, però que ara no serà necessari per intervenir-hi.

El president d'Òmnium Sant Cugat, Jaume Angerri, adverteix que malgrat s'elimini el delicte de sedició, es "criminalitza la protesta". Això s'agreuja, considera, perquè no hi ha "tribunals garantistes; la justícia no és tècnica ni imparcial". Angerri ha recordat que Òmnium és una entitat que està a favor dels drets humans i que la millor defensa que es pot fer és "posar límits a les actuacions arbitràries dels poders públics". Ara, amb la reforma s'inclou el delicte d'intimidació, "una excusa per fer mal a la gent que es mobilitza en favor dels drets humans", apunta el representant de l'entitat. En tot cas, avança que la gent que fa activisme no s'arronsarà, ja que "els motiva una idea més gran".

Les entitats socials també critiquen la pujada de la pena mínima i que els polítics només estiguin centrant-se en la baixada de la pena màxima. La membre d'Hora Bruixa Maria Gordillo ha posat d'exemple el cas de les investigades pel tall de les vies dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) del 8 de març de 2018. Al gener tindrà lloc el judici, on la Fiscalia els demana tres anys de presó i una multa de 26.000 euros per responsabilitat civil. Gordillo adverteix que, amb la reforma del Codi Penal, aquesta seria la pena mínima que exigiria el ministeri fiscal.

Les organitzacions critiquen que es criminalitzin uns mètodes que han servit durant molts anys al moviment obrer per protestar i aconseguir els drets que gaudim avui. La membre del Sindicat de Llogateres de Sant Cugat Mariona Bota alerta que el seu sector es veurà molt afectat per aquesta reforma, ja que molts mètodes que ara esdevindran delictes "els han utilitzat per fer front a la repressió policial i han servit per millorar les condicions de vida de les persones afectades".

El Congrés dels Diputats ha avançat en la tramitació de la reforma, després de rebutjar les esmenes a la totalitat de PP, Vox, Ciutadans, qui creuen que aquesta reforma només serveix per "afavorir els socis del govern espanyol"; igual que Junts i CUP, que diuen que es tracta d'una nova eina repressiva. El text es debatrà en comissió abans de tornar al ple, per sotmetre's a la votació final abans que acabi l'any.




Assun Reyes

Creiem que el delicte d'intimidació és massa ampli i subjectiu com perquè se li apliqui aquesta arbitrarietat. També està el tema d'ocupar els locals públics, fins ara hi havia d'haver un tema de violència i ara sembla que només pel fet d'ocupar ja es pot considerar un delicte.

Jaume Angerri

Diuen que hi ha violència quan no n'hi ha. La paraula 'intimidació' pot ser una excusa per fer mal a la gent que es mobilitza pels drets humans.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.