La polèmica per la retirada de les pilones de l'Anella Verda arriba al ple

L'informe de Protecció Civil que avala la retirada es va signar electrònicament quatre hores després que les traguessin


  • Comparteix:

Moment de la retirada de les pilones / Foto: Cugat Mèdia

Moment de la retirada de les pilones / Foto: Cugat Mèdia

La retirada d'algunes pilones del carril bici de l'Anella Verda ha aixecat polseguera al ple d'aquest dilluns. El govern s'ha enfrontat a les crítiques de part de l'oposició (en particular del PSC i ECP) i de l'Assemblea de la Bici i ha insistit que un informe de Protecció Civil ho avalava. Ara bé, aquest text, al qual ha tingut accés Cugat Mèdia, es va signar electrònicament quatre hores després que es traguessin aquests elements de seguretat per facilitar el pas dels vehicles d'emergències. En el document, el cos de seguretat reclama 'millorar l'accessibilitat' amb la retirada de les pilones, però mantenint els separadors i reforçant la senyalització; no diu res, però, sobre la flexibilitat d'aquests elements.

Malgrat que les pilones que es van instal·lar eren flexibles, el fet és que s'han produït episodis en què ambulàncies han preferit no trepitjar-les. Davant d'aquesta situació, des del govern han justificat la necessitat de retirar-les. "De qui seria la responsabilitat si mor algú dins d'una ambulància als Quatre Cantons?", ha dit l'alcalde, Josep Maria Vallès. Al davant s'ha trobat al regidor del PSC José Gallardo, titular de la cartera de Mobilitat durant el mandat passat, que considera que retirar aquests elements compromet la seguretat dels ciclistes.

Vallès ha assegurat que el seu executiu està a favor de l'Anella Verda, però en contra de "la falta de sentit comú". Gallardo li ha recriminat que va ser el grup municipal de Junts qui, durant el mandat passat va reclamar la instal·lació de les pilones verticals.

L'informe de Protecció Civil

La tinenta d'alcaldia de Mobilitat, Cristina Paraira, ha justificat la decisió de treure les pilones en un informe de Protecció Civil. Un text d'una pàgina que apunta que la instal·lació d'aquests elements ha suposat "una major dificultat en la maniobrabilitat de tot tipus de vehicles d'emergències". Paraira no només reivindica el document, sinó que assegura que "no hi ha cap informe que recomani posar-les" i referma la voluntat "que tothom es pugui moure per la ciutat el millor possible".

La signatura electrònica de l'informe és de les 12.33 h del dimarts 18 de juliol. La retirada de les pilones es va escenificar amb una atenció als mitjans, el mateix dia, però quatre hores abans, a les 8.30 h. Des d'aquell moment, els mitjans de comunicació han reclamat veure l'informe, però des de l'Ajuntament no l'han facilitat. Cugat Mèdia ha demanat el motiu que hi hagi diferència de quatre hores entre la retirada i la signatura de l'informe. Fonts municipals han explicat que des del govern van demanar divendres 14 "una valoració" sobre aquest tema a Protecció Civil, que la redacta el mateix dia en un correu electrònic, cosa que referma la presa de la decisió. El contingut d'aquest missatge és el que s'ha recollit en l'informe.

Retrets entre exsocis de govern

El regidor Gallardo ha estat especialment crític amb ERC, amb qui el PSC va compartir govern durant el mandat passat, i ha disparat contra el portaveu republicà, Bernat Picornell, a qui ha acusat de fer "una esmena a la totalitat" de l'acció de l'executiu anterior en matèria de Medi Ambient i Mobilitat. "No s'entén", ha lamentat el socialista, que ha assegurat que des d'ERC li "ficaven pressa" per tirar endavant l'Anella Verda.

Picornell ha defensat que el seu grup té el compromís de "fer millores a l'Anella Verda", amb els objectius de preservar el carril bici, el recorregut i garantir el pas dels vehicles d'emergències. El republicà també ha lamentat "el to" emprat pel regidor Gallardo.

El pas de les ambulàncies

La membre de l'Assemblea de la Bici Mar Reguant ha intervingut a l'audiència pública per parlar sobre la polèmica. Posa en valor que l'Anella Verda i els carrils bici s'estableixin com a pas per als vehicles d'emergència, però quant a la retirada de les pilones és crítica: "És un malbaratament de recursos públics", ha lamentat.

L'alcalde, Josep Maria Vallès, ha avançat que al setembre tindrà una reunió amb aquest col·lectiu per abordar aquells temes relatius a la mobilitat ciclable.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.