Josep Maria Vallès, portaveu del grup de Junts a l'AMB

Vallès s'acompanya de dos santcugatencs més, els regidors de Junts Carles Brugarolas i Àngel Pedrós


  • Comparteix:

Josep Maria Vallès, en primera fila, segon per la dreta, amb els alcaldes metropolitans / Foto: ACN

Josep Maria Vallès, en primera fila, segon per la dreta, amb els alcaldes metropolitans / Foto: ACN

El Consell Metropolità de l'Àrea Metropolitana de Barcelona ja està constituït i compta amb tres santcugatencs, tots ells de Junts. Són l'alcalde, Josep Maria Vallès, que a més serà el portaveu del grup polític metropolità de Junts; el primer tinent d'alcaldia, Carles Brugarolas; i el regidor Àngel Pedrós. El Consell Metropolità ha proclamat aquest dijous com a president de l'AMB l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que liderarà un govern a quatre amb el PSC, En Comú Podem, ERC i Junts.



El mandat 2023-2027 de l'AMB ha arrencat aquest dijous amb la constitució del Consell Metropolità, màxim òrgan de govern de l'AMB format per 90 consellers. D'aquests, 47 corresponen al PSC, 14 a Junts, 10 a En Comú Podem, vuit al PP, set a ERC, un a Vox, un a Junts per Tiana, un a Vivim Montcada i Reixac, i un a Compromís per Torrelles. Pel que fa a la Junta de Govern, per aquest mandat estarà formada pel president i 16 consellers i conselleres. El PSC tindrà nou membres, Junts per Catalunya tres, En Comú tres més i ERC dos membres.

Què cobren els càrrecs electes de l'AMB?


Els càrrecs electes de l'AMB no perceben retribucions per l'exercici del seu càrrec. Ara bé, sí que poden percebre indemnitzacions per l'assistència a reunions dels seus òrgans col·legiats. Així, Vallès, Brugarolas i Pedrós percebran 350 euros per assistència a les sessions del Consell Metropolità (se celebren un total d'11, sense comptar les extraordinàries). Per altra banda, percebran 160 euros per assistència a les comissions informatives (també se celebren 11). En aquest sentit, les indemnitzacions per assistència a les comissions informatives no són acumulatives i només es computa una comissió per conseller encara que alguns siguin membres de més d'una. Vallès, com a portaveu de Junts, també percebrà 500 euros per assistència a la Junta de Portaveus, que se celebra mensualment excepte a l'agost.

Les indemnitzacions que els tres consellers percebran no poden ser superiors a la xifra anual que marquen els Pressupostos Generals de l'Estat i que a l'Ajuntament de Sant Cugat és de 87.120 euros bruts anuals.

Collboni reivindica l'AMB com un "exemple i model" per a tot l'Estat

Després de ser elegit president, Collboni ha reivindicat l'acord assolit a l'AMB amb Junts, comuns, i ERC com una mostra que "quan es vol, es pot posar l'interès general per damunt d'altres consideracions". "És el mandat que hem rebut dels ciutadans; dialogueu i acordeu, i feu-ho en favor del progrés", ha afirmat.

En la seva intervenció en el ple, l'alcalde de la capital catalana ha mostrat la voluntat de tirar endavant "polítiques útils" per a la ciutadania per tal de fer front a les necessitats de cada municipi. En aquest sentit, ha reivindicat el model de gestió de l'AMB que "fa la feina que li pertoca i la que no li pertoca també" i ha defensat que el canvi de lideratge al capdavant de l'entitat "obre una nova etapa que dona continuïtat" a la voluntat de l'anterior govern: "No ser només una administració que governa sinó que pren decisions que ens afecten a tots".

Amb tot, Collboni ha defensat que l'AMB és un "exemple i model" per a tot l'Estat i ha subratllat que la "nova etapa" que s'obre amb el primer mandat d'un membre del PSC ha de ser la d'una "metròpolis federal". Entre els principals reptes definits pel nou govern hi ha l'habitatge, la mobilitat sostenible i l'ocupació.

Els grups aposten per la col·laboració

El conseller de Junts, l'alcalde Josep Maria Vallès, ha recordat que la nova legislatura que comença aquest dijous estarà "farcida de reptes" derivats de la "guerra -a Ucraïna-, i la incertesa política i econòmica". Davant d'això, ha insistit que l'objectiu de l'AMB ha de ser "col·laborar i treballar per millorar el territori", però també el de "saber comunicar que els serveis públics avancen gràcies al que fa l'AMB".

Al seu torn, la consellera d'EnComú, Ascensión Ratia, alcaldessa de Pallejà, ha fet valdre l'acord a quatre entre les forces majoritàries que han marcat "objectius ambiciosos però realistes" i ha demanat que "el diàleg i l'entesa marquin el mandat". "Es tracta de ser útils", ha constatat. En una línia similar, el conseller d'ERC, Jaume Graells, ha celebrat "l'ampli consens" de l'acord de govern i ha defensat que l'AMB ha de "transferir coneixements, recursos i aprenentatges" amb altres grans metròpolis d'Europa.

Per la seva banda, el conseller del PP, Juan Fernández, ha lamentat que el seu partit hagi quedat fora del pacte de govern tot i ser "la força amb més creixement" dins l'AMB, però ha afirmat que el paper del partit durant el mandat serà el d'una "oposició absolutament constructiva".

Estructura del govern a quatre

Posteriorment a la constitució del Consell Metropolità, ha tingut lloc el ple extraordinari de presentació del nou cartipàs de l'AMB per al mandat 2023-2027. En total, el nou govern té un total d'11 vicepresidències i set àrees de govern.

De les 11 vicepresidències, el PSC el liderarà quatre: Antonio Balmón es mantindrà com a vicepresident executiu i s'encarregarà de l'àrea d'Administració i Territori; Carlos Cordón es farà càrrec de l'àrea de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat; Jordi Valls de l'àrea de Desenvolupament Social i Econòmic; i Belén García de l'àrea del Cicle de l'Aigua i Anàlisi de Polítiques Metropolitanes.

A banda, Damià Calvet, de Junts, també ha estat nomenat vicepresident i s'encarregarà de l'àrea de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques; Janet Sanz, d'En Comú Podem, liderarà l'àrea d'Acció Climàtica i Agenda Estratègica Metropolitana; i Elisenda Alamany, d'ERC, liderarà l'àrea Internacional i de Metròpolis Digital.

Les quatre vicepresidències restants, les institucionals, recauran en Belén García (PSC-CP), Isidre Sierra (Junts per Catalunya), Lluís Mijoler (En Comú Podem - Confluència) i Marc Giribet (ERC-AM).



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.