Quin és el patrimoni de les regidores i regidors de l'Ajuntament de Sant Cugat?

17 dels 25 càrrecs electes són propietaris d'algun immoble (habitatges, pàrquings, locals o trasters), la majoria ubicats a Sant Cugat


  • Comparteix:

Les 25 regidores i regidors del consistori a la foto de família d'inici de mandat / Foto: Ajuntament

Les 25 regidores i regidors del consistori a la foto de família d'inici de mandat / Foto: Ajuntament

Abans de prendre possessió del càrrec, les regidores i regidors de l'Ajuntament estan obligats per llei a registrar dos documents de caràcter públic. Un és una declaració d'incompatibilitats i activitats que els puguin proporcionar ingressos; i l'altre és una declaració de béns patrimonials dels quals són propietaris i la participació en societats. Sobre els béns patrimonials, 17 dels 25 regidors acrediten immobles, siguin habitatges, pàrquings, trasters o locals, la majoria dels quals a Sant Cugat. La meitat dels electes declaren tenir en propietat només un habitatge. Segons l'article 75.7 de la Llei Reguladora de les Bases del Règim Local (LRBRL), aquestes declaracions també s'han de fer en acabar el mandat, o en cas de cessament, per poder comparar. Cugat Mèdia ha recollit aquesta informació en un sol document.

Els registres són públics i, d'acord amb les lleis de transparència, han d'oferir informació relativa a la situació patrimonial dels regidors, en la qual no s'inclouen dades que identifiquin els béns declarats que puguin suposar una vulneració de la privacitat i seguretat dels càrrecs electes. Les declaracions estan disponibles a la web corporativa de l'Ajuntament.



Propietaris

Cap dels membres de la corporació es pot considerar un gran tenidor, ja que cap té més de 10 habitatges -excloent els garatges i trasters- com diu l'Agència de l'Habitatge de Catalunya. No obstant això, l'agència de la Generalitat indica que també es pot ser gran tenidor si es disposa d'una superfície construïda de més de 1.500 metres quadrats. La superfície no és un indicador que es demani fer constar als regidors de l'Ajuntament, que sí indiquen el valor cadastral dels mateixos i el tipus de titularitat.

Destaquen els cinc habitatges de la regidora Pilar Gorina (PSC), que també declara dos pàrquings i un local. Aquest inventari d'immobles, però, no és sinònim de posseir els immobles amb més valor econòmic. Per exemple, el tinent d'alcaldia Jordi Puigneró, exvicepresident de la Generalitat i amb càrrecs al govern català des de fa una dècada, té la titularitat del 100% de dos habitatges a Sant Cugat per valor de 597.000 euros en total.

En canvi, són vuit els regidors que no acrediten tenir cap immoble en propietat. L'alcalde, Josep Maria Vallès, és l'únic membre de Junts que no en té cap, juntament amb Gemma Aristoy (ERC); la portaveu del PSC, Elena Vila; el regidor socialista Jose Gallardo; el portaveu del PP, Álvaro Benejam; la regidora popular Estrella Salanova; el portaveu de la CUP, Marco Simarro; i la regidora cupaire Ariadna Sierra.

Fora de Sant Cugat

Bona part dels immobles en propietat estan ubicats a Sant Cugat, com el portaveu d'ERC, Bernat Picornell, que té el 100% d'un pàrquing o Ramon Gutiérrez que posseeix el 80% d'un pis. Altres regidors, en canvi, no indiquen el municipi on tenen les propietats, ja que no hi estan obligats. Hi ha càrrecs electes que tenen immobles fora de la ciutat, però dins de la comarca: per exemple, la portaveu de Junts, Cristina Paraira, acredita una casa a Sant Quirze del Vallès; i Pilar Gorina (PSC) en té dos a Sabadell, a banda del seu domicili a Sant Cugat. Cal destacar que la regidora socialista també declara immobles al Vendrell i a Bellver de Cerdanya, però no és l'única amb immobles fora del Vallès Occidental i de la demarcació de Barcelona.

A Salou (Tarragonès) també té un apartament Cristina Paraira (Junts) i a Camprodon (Ripollès) en té un Carme Ardid (Junts) i a Campelles (Ripollès) Jordi Guirado (Vox). Aquest regidor de Vox també té un immoble a Granollers, i Francesc Duch (ERC) té un segon immoble a Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat). Per la seva banda, dos regidors tenen propietats fora de Catalunya: Carles Brugarolas (Junts) acredita el 20% d'una casa a Bielsa (Osca); i el portaveu de Vox, Marcos Rodríguez, ostenta per títol d'herència el 16,66% de les participacions socials d'una societat a Andorra, l'únic actiu del qual és un immoble.

A peu o sobre rodes

El portaveu Álvaro Benejam (PP) és qui ostenta el nombre més gran de vehicles (un Porsche Cayenne i tres motos, una Kawasaki, una BMW i una vespino). El segueixen amb dos vehicles cadascuna, Núria Fernández (Junts) i Elena Vila i Pilar Gorina (PSC). Dels 25 regidors, cinc no tenen vehicle en propietat: Carles Brugarolas (Junts) usa 'renting', Gemma Aristoy (ERC), Estrella Salanova (PP), Marco Simarro (CUP) i Jordi Guirado (Vox). A banda de Benejam, tres regidors tenen cotxes de gamma alta: Albert Salarich (Junts) declara un Tesla; Núria Fernández (Junts), un Mercedes; i Alfredo Bergua (PP), un Audi.

Plans de pensions, valors i altres

Els regidors Àngel Pedrós i Pilar Gorina són els únics que acrediten plans de pensions o fons de jubilació per valor, respectivament, de 281.690 i 33.395 euros. En el capítol de valors i participacions, n'ostenten set dels 25 regidors: destaquen les 7.499 participacions d'Álvaro Benejam (PP) i els títols de Carles Brugarolas (Junts) per valor de prop de 380.000 euros.

Les dades acreditades en les declaracions corresponen al mes de juny de 2023.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.