Impostos i les taxes es tornen a congelar per al 2024, però es modifiquen bonificacions

El ple d'octubre porta a aprovació inicial les ordenances fiscals de l'any vinent


Temes relacionats

Consulta l'ordre del dia del ple municipal d'octubre (13/oct/23)


  • Comparteix:

Imatge de la roda de premsa / Foto: Cugat Mèdia

Imatge de la roda de premsa / Foto: Cugat Mèdia

L'equip de govern congelarà els impostos i taxes de cara a l'any vinent. La proposta del govern municipal, que presenta al ple d'aquest dilluns per a la seva aprovació inicial, manté la pressió fiscal, però modifica algunes bonificacions. És el cas de l'IBI per a famílies nombroses o per la instal·lació de plaques solars, així com l'impost de vehicles de tracció mecànica i les reduccions a vehicles sostenibles. També s'introdueixen canvis en les bonificacions per la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.

Es tracta, ha concretat el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, d'una "proposta oberta", que ara l'equip de govern vol acabar de negociar amb els grups municipals en la seva fase d'al·legacions. Per això, la proposta del govern inclou modificacions en aquells punts de les ordenances fiscals on es vol "arribar a consensos", així com aquells que meriten l'1 de gener.

Així, s'obre el debat a canvis en algunes bonificacions, però Brugarolas ha assegurat que no s'apujaran impostos ni taxes. Tot i la situació financera del consistori, amb més de 25 milions d'euros en dèficit, l'objectiu és no repercutir-la en el ciutadà, ja prou afectat per la situació econòmica global. "La intenció és redreçar la situació en un sol any i creiem que és possible fer-ho sense apujar els impostos", ha assegurat el tinent d'alcaldia d'Economia.

IBI

És el cas de les bonificacions en l'IBI per a famílies nombroses, monoparentals i amb algun membre amb discapacitat. La proposta que es presenta al ple recupera el valor cadastral en alguns trams de bonificació, que se sumen als criteris de renda.

  • 90% - Fins a 12.000 euros/any
  • 70% - De 12.000 a 18.000 euros/any
  • Segons valor cadastral i les característiques - Més de 18.000 euros/any

  • També es treballa per incorporar en un futur altres situacions familiars amb persones a càrrec. De moment, tampoc s'incorpora cap topall, que és un dels aspectes que es treballarà en la fase d'al·legacions per "evitar bonificar rendes molt altes o amb molt patrimoni".

    "La idea és que tothom pagui segons el seu nivell econòmic", sigui per renda o per valor cadastral, ha concretat el tinent d'alcaldia de Drets, Bernat Picornell, qui ha subratllat el moment "complex" per a moltes famílies.

    Des del 2021, aquestes bonificacions en l'IBI estan supeditades als ingressos, amb un topall de 50.000 euros l'any cada unitat familiar.

  • 90% - Fins a 12.000 euros/any
  • 70% - De 12.000 a 18.000 euros/any
  • 50% - De 18.000 a 30.000 euros/any
  • 25% - De 30.000 a 50.000 euros/any

  • Amb el canvi, l'Ajuntament estima que es podrà beneficiar més gent que amb la regulació anterior.

    Pel que fa a l'IBI, també s'elimina, en compliment d'una sentència, el tipus diferenciat per a grans aparcaments. L'Ajuntament calcula que això suposarà uns 980.000 euros menys. Les ordenances fiscals només mantenen, així, el tipus diferenciat per a grans oficines, sectors industrials i superfícies comercials.

    Bonificacions per a la promoció de la sostenibilitat

    Una altra de les bonificacions que es volen reorganitzar són les vinculades a la instal·lació de plaques fotovoltaiques. Així, es modera el suport fiscal en el cas de les cases unifamiliars -que passa del 50 al 40%- i es manté per a habitatges plurifamiliars. El mateix succeeix amb la bonificació de l'impost de vehicles de tracció mecànica, al qual s'incorporen cinc categories en funció del tipus de vehicle sostenible, sent aquells amb etiqueta zero els més beneficiats. La instal·lació de punts de càrrega de vehicles elèctrics en habitatges i empreses també es podrà acollir a una bonificació en l'IBI (fins al 75% del cost) i a l'IAE (fins al 75% del cost), i més endavant s'incorporarà a l'ICIO.

    D'altra banda, s'actualitzen els carrers vianantitzats i la seva afectació en l'IAE. A més, l'equip de govern també treballa per una bonificació del 100% en la taxa d'ocupació de la via pública per a les entitats.




    Carles Brugarolas

    La situació econòmica ve amb riscos. L'Ajuntament assumeix aquest repte de redreçar la situació sense repercutir en la ciutadania



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.