La proposta de congelar impostos i canviar algunes bonificacions s'obre camí amb el suport del PP i Vox

El PSC admet que va ser un error no tocar les ordenances fiscals quan governava


Temes relacionats

Impostos i les taxes es tornen a congelar per al 2024, però es modifiquen bonificacions (13/oct/23)


  • Comparteix:

Imatge de la sessió plenària / Foto: Cugat Mèdia

Imatge de la sessió plenària / Foto: Cugat Mèdia

El govern de Junts i ERC ha vist aquest dilluns com prosperava de forma còmoda la proposta d'aprovació inicial d'ordenances fiscals per al 2024, amb el suport del PP i Vox. La idea de no apujar els impostos i modificar algunes bonificacions com l'IBI per a famílies nombroses o per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques ha topat amb l'oposició frontal de la CUP, que lamenta que la fórmula no augmentarà els ingressos en un context de dèficit. Com recollir més diners també ha estat un dubte del PSC, que s'ha abstingut 'per responsabilitat' i ha assumit que va ser un error no canviar les ordenances fiscals quan estava a govern.

ESCOLTA-HO

La nova portaveu socialista, Elena Vila, ha admès públicament que "no ho vam fer bé" en l'anterior mandat entonant un 'mea culpa' per la gestió de les ordenances fiscals que va fer el seu partit, amb Pere Soler com a responsable d'Economia llavors. Aquest argument li ha permès a Vila reclamar a Junts "l'ambició" en les ordenances que tant li reclamaven des de l'oposició en l'anterior mandat. En la mateixa línia s'ha mostrat el portaveu dels comuns, Ramon Gutiérrez, que diu no sentir-se còmode amb la nova configuració de l'IBI per a les famílies nombroses perquè comporta "una reducció de la recaptació".

La proposta del govern aposta per modificar les bonificacions en l'IBI per a famílies nombroses, monoparentals i amb algun membre amb discapacitat. La idea és recuperar el valor cadastral en alguns trams de bonificació, que se sumen als criteris de renda. També es treballa per introduir en un futur altres situacions familiars com persones amb dependència. S'incorporarà un topall de renda i patrimoni per a les bonificacions de famílies nombroses amb l'objectiu que "tothom pagui segons la seva capacitat", ha mencionat des d'ERC, el tinent d'alcaldia de Drets Socials, Bernat Picornell, en resposta a les crítiques de la CUP pel seu posicionament polític actual.

Per això, seran molt importants les al·legacions amb les aportacions dels partits de l'oposició. És per aquest motiu que, per enriquir el debat amb les propostes de la resta de partits, el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, ha portat a aprovació inicial les ordenances fiscals a l'octubre. "Per treballar plegats abans de tenir una proposta 100% madura", ha afirmat. A banda de l'IBI, el govern vol modificar també les bonificacions als impostos de vehicles de tracció mecànica (els vehicles híbrids o elèctrics que més cars siguin, menys bonificació rebran) i a les d'instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.

PP i Vox, a favor

Tot plegat, una proposta d'ordenances que veuen amb bons ulls el PP i Vox. Mentre que Vox no ha intervingut en el debat, els populars sí que han manifestat la necessitat d'ajudar a les famílies nombroses i ha qüestionat els canvis en l'impost de vehicles, ja que, diuen, no afavorirà la compra de cotxes no contaminants.

El 'no' ha vingut dels cupaires, en veu de Marco Simarro, que ha lamentat que el debat giri entorn de les famílies nombroses i ha assegurat que "alguna cosa falla" quan la proposta del govern no és sinònim de més ingressos en un context de dèficit. Brugarolas ha reblat que introduiran "canvis progressius" i ha respost les crítiques del PSC dient que el deure d'un Ajuntament és " vetllar per la sostenibilitat financera cosa que vostès no van fer".

CONSULTA LES MODIFICACIONS DE LES BONIFICACIONS

Bonificacions socials a famílies nombroses i monoparentals

S'introdueix el valor cadastral per calcular la bonificació de l’IBI.

  • 90% de bonificació per a ingressos inferiors a 12.000 €/any

  • 70% de bonificació per a ingressos entre 12.000 i 18.000 €/any

  • Fins al 50% de bonificació per a ingressos iguals o superiors a 18.000 €/any en funció del valor cadastral i el tipus de família nombrosa (general o especial). No es bonificarà en cas que el valor cadastral de l'immoble d'una família nombrosa general sigui superior als 400.000€ i, en el cas d'una família nombrosa especial, de més de 600.000€.


  • Bonificacions per promocionar la sostenibilitat


  • Instal·lacions d’energia solar: es redueix l’import de la bonificació de l'IBI del 50% al 40% per a les instal·lacions en immobles unifamiliars però s'incrementa de cinc a set els anys la bonificació per a instal·lacions en immobles plurifamiliars així com el seu topall (del 50% al 60%)


  • Instal·lació de punts de recàrrega elèctrics: es bonificarà l'IBI corresponent al 75% del cost de la seva instal·lació i en el cas de les empreses es bonificarà l’IAE corrresponent al 50% del cost de la instal·lació (en tots dos casos es fixen topalls màxims en relació a les quotes d’aquests impostos)

    Impost de vehicles: s'escalarà la bonificació als vehicles amb etiquetes ECO i Zero per seguir promovent la mobilitat sostenible però limitant-la als vehicles de gamma alta. Els trams de bonificació (entre el 12,5% i el 75%) es fixaran a partir dels cavalls fiscals del vehicle






    Elena Vila

    No vam fer bé els deures amb actualitzar les ordenances. No ho vam prioritzar. Ens vam equivocar.

    Álvaro Benejam


    Carles Brugarolas

    Fer créixer la despesa i no apujar els impostos posa en risc els serveis públics. Això és el que van fer vostès.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.