La CUP critica la 'manca d'ambició' en la proposta d'ordenances fiscals que passa per un 'debat segrestat'

Els cupaires consideren que es podria aplicar algunes pujades en impostos com l'IAE o l'ICIO


  • Comparteix:

El portaveu de la CUP, Marco Simarro, durant la roda de premsa / Foto: Cugat Mèdia

El portaveu de la CUP, Marco Simarro, durant la roda de premsa / Foto: Cugat Mèdia

La CUP critica la 'manca d'ambició' en la proposta d'ordenances fiscals que ha presentat l'equip de govern (Junts i ERC) i considera que el debat està 'segrestat', després de l'aprovació inicial feta en el darrer ple municipal amb els vots a favor també de PP i Vox. I és que els cupaires creuen que 'es podria fer alguna pujada relativa d'impostos' relacionats, per exemple, amb l'IAE i l'ICIO, que són els que afecten a les activitats econòmiques de les empreses i les construccions i obres, entre d'altres.

De fet, el portaveu de la CUP, Marco Simarro, considera que les empreses de Sant Cugat que facturen més d'un milió d'euros podrien pagar uns impostos superiors per "contribuir a millorar els serveis de la ciutat" i lamenta que des de l'equip de govern "no s'ha plantejat". I és que des de la CUP insisteixen que "es poden apujar impostos a qui més té" i treballar "al màxim per la tarifació social".

Simarro ha insistit en la crítica de no apujar els impostos que planteja el govern i en modificar algunes bonificacions com l'IBI per a famílies nombroses o per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques. Són unes propostes que continuen topant amb l'oposició frontal de la CUP, que lamenta que la fórmula no faci augmentar els ingressos en un context de dèficit.

D'altra banda, Simarro considera que és necessari tractar alhora ingressos i despesa perquè creu que "no es pot parlar de quina despesa es necessita sinó va acompanyada d'una lògica d'ingressos". La CUP entén la qüestió econòmica i fiscal de l'Ajuntament basada en tres potes: política fiscal (impostos, taxes i preus públics), una línia de treball d'internacionalitzacions, i una política pressupostària que tingui en compte una despesa social clara. És en base aquests tres elements que segons la CUP es pot construir "una política econòmica i fiscal en condicions i garantint els serveis públics per a la població".

El paper de la CUP el mandat passat

Preguntat sobre aquest tema en la roda de premsa i sobre el fet de no haver incidit en algunes de les qüestions que plantegen quan van governar amb ERC i el PSC, Simarro ha explicat que la política fiscal de l'anterior mandat va estar determinat, en part, per la pandèmia. Ha afegit, d'altra banda, que "el fet d'estar governant amb dos partits més i posar-se d'acord en tot, no és possible".

El paper d'ERC i el suport de PP i Vox

Simarro lamenta el paper que ERC està tenint dins el nou equip de govern, al costat de Junts, i l'ha titlat de "decebedor" i "sorprenent". A més, qüestiona la "influència" que realment té ERC al govern "supeditada als interessos de Junts". D'altra banda, ha volgut destacar "la sintonia ideològica curiosa que hi ha entre el PP i Junts" i considera que l'apropament d'aquests dos partits i Vox "és sintomàtic".


Marco Simarro

Quan nosaltres diem que hi ha un debat segrestat per part de les ordenances fiscals i una manca d'ambició, sobretot, en la proposta d'actualització de la recaptació, ho diem perquè es podrien fer algunes pujades d'impostos relativa que afectin a qui més disposició econòmica té per poder contribuir a millorar els serveis de la ciutat, i això no s'han plantejat. Em refereixo per exemple a l'IAE, que és l'impost sobre activitats econòmiques i podríem apujar-ho per a les empreses que facturin més d'un milió d'euros; i també es podria plantejar apujar l'ICIO (impost sobre construccions, instal·lacions i obres).



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.