Llum verda al pressupost de 2024, un exercici 'de contenció'

Només el PP ha fet costat al govern de Junts i ERC, que ja sumen majoria absoluta


Temes relacionats

Sant Cugat engegarà 2024 amb els impostos congelats (22/des/23)

El pressupost del 2024 de Sant Cugat es retalla un 5% i queda en 144 milions (20/nov/23)


  • Comparteix:

Un moment del ple de desembre / Foto: Cugat Mèdia

Un moment del ple de desembre / Foto: Cugat Mèdia

Sant Cugat engegarà l'any nou amb un pressupost de 144 milions d'euros. Són uns comptes 'de contenció' amb què el govern vol revertir la situació de dèficit en què es troba l'Ajuntament. Al ple d'aquest divendres, el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, ha admès que els números són 'significativament inferiors' als de 2022 i que es van prorrogar a 2023, però ha assegurat que és 'la millor proposta possible'. Només el PP ha votat a favor del pressupost; la resta de grups (el PSC, la CUP, el PP, Vox i ECP) han votat en contra.

ESCOLTA-HO


CONSULTA AQUÍ LA DOCUMENTACIÓ D'AQUEST PUNT DEL PLE

El tinent d'alcaldia Brugarolas ha advertit sobre la dificultat de l'exercici que tot just és a punt de començar, sobre tot davant la previsió d'uns "ingressos incerts que haurem de monitoritzar". Malgrat la reducció pressupostària, el responsable de l'àrea econòmica municipal ha defensat que els comptes protegeixen àmbits com els drets socials, l'habitatge, l'ocupació, les subvencions a entitats i la gestió de l'àmbit urbà.

Només el PP ha fet costat al govern, malgrat la desestimació de les esmenes presentades. "Nosaltres haguéssim anat més enllà, però entenem que la contenció és obligada", ha dit el portaveu del grup municipal, Álvaro Municipal, que entén que aquest camí és l'únic perquè "es puguin fer coses normals a Sant Cugat" el més aviat possible. El líder dels populars ha qualificat d'"ambiciós" l'objectiu d'eixugar tot el deute en un sol exercici i, en aquest sentit, ha posat en valor la voluntat de l'executiu que no sigui la ciutadania qui pagui "la mala gestió" que ha derivat en la situació de dèficit.

I fins aquí les floretes, ja que la resta de grups municipals de l'oposició han votat en contra dels comptes. La portaveu del PSC, Elena Vila, ha lamentat que no s'hagin estimat les esmenes del seu grup. "Diu molt del tarannà que el govern vol seguir, i esperem que sigui puntual, ja que apostem pel diàleg", ha dit la socialista, que difereix de la interpretació de la "contenció" que fa l'executiu: "Per a nosaltres contenció no només vol dir reduir, sinó prioritzar, i aquest pressupost no ho reflecteix".

L'argumentari de la CUP contra la proposta pressupostària va lligat a la proposta de congelació d'ordenances fiscals. "No plantejar un augment d'ingressos via ordenances fiscals escanya el pressupost més del necessari", ha advertit el portaveu cupaire, Marco Simarro, que té subtes sobre el blindatge als serveis socials que asseguren des del govern.

Vox també ha votat en contra perquè considera que "se segueixen malbaratant recursos en despesa supèrflua i 'xiringuitos'". El portaveu del grup municipal Marcos Rodríguez, ha criticat que s'hagin reduït partides en "seguretat, família, via pública i manteniment", que considera "essencials". Vox també ha lamentat la desestimació de les seves al·legacions, amb què es plantejava un estalvi d'un milió d'euros.

El portaveu d'En Comú Podem (ECP), Ramon Gutiérrez, ha criticat que aquests són uns pressupostos als quals "li falten objectius". En aquest sentit, ha demanat, més informació al govern sobre el pla de contenció, que passarà pel ple el mes vinent: "Ens demanen fer un salt de fe i un vot de confiança", ha lamentat Gutiérrez, que considera que "retallar en cultura, medi ambient, memòria històrica i cooperació" afecta "els drets de la ciutadania. Des dels comuns, ha explicat el regidor, l'aposta hauria passat una previsió a llarg termini que revertir la situació deficitària.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.