L'EMD de Valldoreix alça la veu per demanar reformar el finançament dels ens locals

El govern i Junts s'han aliat perquè s'impulsi una taula de negociació amb la Generalitat, el govern espanyol i les entitats municipalistes


  • Comparteix:

Edifici de l'EMD de Valldoreix / Foto: EMD de Valldoreix

Edifici de l'EMD de Valldoreix / Foto: EMD de Valldoreix

'Les EMD estem en un marc legislatiu precari i som les grans oblidades del finançament a nivell estatal i català'. Això ha remarcat el president de l'EMD de Valldoreix, Juanjo Cortés, en declaracions a Cugat Mèdia, arran de l'aprovació aquest dijous de la moció de Valldoreix Plural, ERC, la CUP i el PSC per exigir una reforma estructural del finançament dels ens locals. Amb el suport de Junts, els partits han alçat la veu en l'objectiu d'assegurar el principi de suficiència financera de les EMD i instar-ho al Congrés, el Senat, el Parlament i els governs català i espanyol. La moció ha rebut l'abstenció del PP, que ha compartit l'esperit de millora, i el 'no' de Vox, en la línia del seu posicionament d'advocar per la desaparició de les entitats municipals descentralitzades.

El text aprovat preveu impulsar una taula de negociació amb la Generalitat, el govern espanyol i les entitats municipalistes per establir les bases del nou finançament local. Mentrestant, però, l'EMD no vol perdre el temps i considera que cal habilitar un repartiment més equitatiu dels tributs i els ingressos de l'estat espanyol i que la participació dels ens locals es correspongui amb les seves competències. Ho ha defensat el president Cortés, expresident de l'Agrupació d'EMDs de Catalunya i actual coordinador de la gestora que treballa l'elecció de la nova presidència al gener. Una visió que ha compartit el portaveu de Junts, Bernat Gisbert, tot subratllant que les necessitats de les EMD han de "ser escoltades pel conjunt de municipalisme".

En definitiva, la reclamació de l'EMD de Valldoreix passa per disposar d'un finançament just i equilibrat que acabi amb el dèficit fiscal "o es creï un topall màxim de solidaritat envers l'estat espanyol", exposa el text. També exigeix la derogació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) que tant, manifesta la moció, ha perjudicat els ens locals l'última dècada, juntament amb la pandèmia, la guerra d'Ucraïna i la reforma de les plusvàlues.




Juanjo Cortés

Cal tenir en compte el servei que fem les EMD en la prestació de serveis públics com a administracions més properes a la ciutadania després dels municipis.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.