L'Ajuntament licita la gestió de la XCCP, l'Oh!ficina Jove i la gestió tècnica del teatre La Unió per 5 milions d'euros

El ple municipal ho ha aprovat amb l'abstenció de tota l'oposició i amb crítiques per la urgència i mala planificació


  • Comparteix:

L'Ohficina Jove! està ubicada al Casal de Torreblanca / Foto: Localpres

L'Ohficina Jove! està ubicada al Casal de Torreblanca / Foto: Localpres

El ple municipal ha donat llum verda als plecs per licitar els serveis de gestió i dinamització de la Xarxa de Centres Culturals i Polivalents (XCCP), l'Oh!ficina Jove, la producció de Projectes de Ciutat i la gestió del futur Teatre de La Unió. L'objectiu del govern és continuar promocionant l'accés a la cultura de proximitat i als serveis de joventut. La previsió és que el contracte es pugui posar en marxa el maig de 2024 amb una durada de dos anys i amb una pròrroga de dos anys més. El nou contracte té un pressupost inicial de 5,1 milions d'euros. La licitació s'ha aprovat només amb els vots de l'equip de govern (Junts i ERC), ja que l'oposició s'ha abstingut en bloc amb crítiques per la urgència i mala planificació.

ESCOLTA-HO

La regidora de Cultura i Esports, Núria Escamilla, ha explicat que el 31 de gener de 2024 finalitza el conveni actual amb l'empresa Gestió Cultural per a la gestió d'aquests serveis, i és per això que havien "d'accelerar la licitació per tal de no tenir un marge gran de reconeixement de crèdit". "Hem arribat justos per a la signatura, però es tracta d'una licitació continuista que pretén endreçar una miqueta el contracte", ha defensat la regidora davant la urgència del punt a l'ordre del dia.

De fet, aquesta urgència és la que ha criticat la major part de l'oposició. El portaveu d'En Comú Podem, Ramon Gutiérrez, ha destacat la importància del contracte, no només pel seu valor econòmic (de més de 5 milions d'euros), sinó també per la "reflexió estratègica" que, considera, hauria de tenir per aprofundir en "el vessant de cultura comunitària que li cal a la ciutat". "Tenim la sensació que és un contracte fet una mica a mida per a l'empresa que ho ha gestionat fins ara i això ens preocupa", ha afegit Gutiérrez, que també ha defensat la internalització que s'hauria de fer d'aquest servei. D'altra banda, ha posat en dubte la inclusió en aquest contracte de la gestió tècnica del teatre de La Unió.

Una postura a la qual també s'hi han sumat la regidora del PSC Pilar Gorina i la regidora de la CUP, Ariadna Sierra, que ha criticat, de fet, que el nou contracte que es licita sigui una "proposta continuista i deixi fora qüestions essencials com el model de gestió".

Des del PP, la regidora Estrella Salanova ha lamentat que per manca de temps en les formes de presentar la proposta, no s'hagi pogut debatre més "un contracte tan important com aquest".

La XCCP gestiona els següents serveis:

Àmbit de Cultura
  • Servei de Gestió Pública d'Espais
  • Servei de Suport a les Entitats
  • Servei de Programació i Producció Cultural
  • Servei de Gestió de Cursos i Tallers
  • Servei d'Impuls a la Creació
  • Servei de Gestió de l'Oficina Musical La Pua, ubicada al Casal Torreblanca
  • Servei de Gestió de l'Aula Gastronòmica, ubicada al Casal Torreblanca
  • Servei de Bar i Restauració, ubicat al Casal Torreblanca
  • Servei de Dinamització de l'espai Pere Grau, ubicat a Les Planes
  • Servei de Programa d'arts visuals als centres d'art, sales d'exposicions municipals i espais públics

  • Tasques transversals
  • Comunicació
  • Gestió Magatzems
  • Gestió tècnica dels espais escènics
  • Producció Projectes de Ciutat


  • Sis persones més s'ocuparan de dinamitzar les accions que es portin a terme a l'Oh!ficina Jove i als Espais Joves de barris:

    Àmbit de Joventut
  • Informació, Orientació i Assessorament Juvenil mitjançant l'Ohficina Jove!
  • Dinamització i Participació Juvenil
  • Comunicació Juvenil
  • Acció Jove als Barris
  • Dinamització Espais Joves de La Floresta i Les Planes


  • La Xarxa de Centres Culturals Polivalents està formada per nou equipaments repartits per tots els barris de la ciutat (Casal Mira-sol, Casino la Floresta i Casal les Planes, Casa de Cultura, Casal Torreblanca, Xalet Negre, Centre d'Art Maristany, Casa Aymat i Centre Grau-Garriga d'Art Tèxtil Contemporani), i en els espais escènics i sales recentment incorporades al servei, com són el Teatre de Mira-sol i la Sala Clavé, ubicada a La Unió Santcugatenca. Aquest equipament està en plena renovació del seu teatre, el qual entrarà en escena a partir del gener de 2025, segons previsions de l'Ajuntament, i el servei de cultura haurà de gestionar l'equip tècnic de producció.




    Núria Escamilla

    El 31 de gener finalitzava l'altre conveni i havíem d'accelerar la licitació per tal de no tenir un marge gran de reconeixement de crèdit. Per això hem arribat justos per a la signatura i per això ha entrat com a punt d'urgència. Es tracta d'una licitació continuïsta que pretén endreçar una miqueta el contracte.

    Ramon Gutiérrez

    Creiem que aquest contracte és molt important per a la ciutat i no li estem donant la importància que li pertoca, tractan-lo amb aquesta urgència. Ens hagués fet falta fer una reflexió estratègica sobre la vessant de cultura comunitària que cal a la nostra ciutat i com els equips tècnics, que és el que estem contractant, ens poden ajudar a implamentar-los i només en les millores de les condicions dels treballadors de l'empresa que ho gestiona. Tenim la sensació que és un contracte fet una mica a mida per l'empresa que ho ha gestionat fins ara i això ens preocupa.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.