Els Mossos confirmen l'espionatge amb Pegasus a Diana Riba

La policia entrega al jutjat un informe pericial sobre els telèfons de la santcugatenca i de Josep Maria Jové i Sergi Sabrià, tots d'ERC


  • Comparteix:

L'eurodiputada santcugatenca, Diana Riba / Foto: ACN

L'eurodiputada santcugatenca, Diana Riba / Foto: ACN

Els Mossos d'Esquadra han confirmat per primer cop que els telèfons mòbils de dirigents independentistes van ser espiats amb el programari 'Pegasus'. En concret, després d'analitzar físicament els aparells, han detectat intrusions amb el programa espia als mòbils de l'eurodiputada de Sant Cugat Diana Riba, del diputat al Parlament Josep Maria Jové i de l'exdiputat Sergi Sabrià, tots d'ERC. La policia científica catalana ha entregat l'informe pericial al jutjat que investiga el cas, segons ha avançat 'eldiario.es' i ha confirmat l'ACN. En declaracions a Cugat Mèdia, Riba ha assegurat que aquesta confirmació 'posa en evidència el govern espanyol' i permet 'continuar pressionant' al Parlament Europeu perquè legisli l'ús de 'Pegasus'.

L'eurodiputada santcugatenca ha apuntat que la confirmació de la policia científica dels Mossos "calla totes aquelles veus" que qüestionaven Citizen Lab, el laboratori que va destapar el 'Catalangate', i que asseguraven que el pèrit que va realitzar l'informe sobre l'espionatge al president Aragonès "estava manipulat per una ideologia política". Riba també ha explicat que enviaran una carta a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, per explicar -li els fets i demanar als estats membres que deixin d'utilitzar aquests "programes espies" fins que no hi hagi una legislació.

Els pèrits informàtics dels Mossos han certificat que els telèfons van ser infectats almenys durant els anys 2019 i 2020 mitjançant diverses estratègies, com SMS amb enllaços maliciosos o fins i tot sense haver de clicar res, i sempre sense que l'usuari afectat se n'adonés.

Jové, Riba i Sabrià són els primers independentistes afectats per Pegasus que entreguen els seus aparells a un cos policial perquè l'analitzi. La resta ho han fet a través de pèrits privats o no ho han fet, ja que es van desprendre dels aparells després de ser infectats o no se'n refien d'entregar-los al jutjat.

En paral·lel, el Consell de Ministres ha acordat aquest dimarts la desclassificació parcial de la documentació sobre l'espionatge amb Pegasus al president de la Generalitat, Pere Aragonès, l'any 2020, quan era vicepresident del govern. La desclassificació permetrà conèixer els arguments del jutge que va autoritzar l'espionatge, però no inclou els mètodes ni la documentació del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), que és qui va executar l'acció. El govern espanyol respon d'aquesta manera a la petició del jutjat de Barcelona que investiga l'espionatge a Aragonès fruit d'una querella d'aquest contra la que va ser directora del CNI, Paz Esteban, i l'empresa israeliana NSO que comercialitza el software.




Diana Riba ok

Totes aquelles veus que diuen que Citizen Lab no és un laboratori independent, a tots aquells que deien que els nostres pèrits estaven manipulats per una ideologia política, doncs ara no podran dir-ho més.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.