Quim Torra posa deures als santcugatencs: 'Passeu 15 dies parlant exclusivament en català'

L'expresident de la Generalitat fa una conferència a l'Arxiu Nacional per fomentar l'ús de la llengua titulat 'Si la llengua falla, fallarà tot'


  • Comparteix:

Quim Torra, expresident de la Generalitat, durant la xerrada a l'Arxiu Nacional de Catalunya / Foto: Cugat Mèdia

Quim Torra, expresident de la Generalitat, durant la xerrada a l'Arxiu Nacional de Catalunya / Foto: Cugat Mèdia

L'expresident de la Generalitat Quim Torra ha vingut a Sant Cugat per posar deures als ciutadans davant l''emergència lingüística' que viu el país. Davant sala d'actes de l'Arxiu Nacional de Catalunya. plena amb un centenar de persones, els ha fet quatre encàrrecs molt concrets, però el més destacat és que passin 15 dies parlant a tot arreu exclusivament en català, amb tothom. L'expresident considera que si davant d'una persona que no parla o li costa parlar el català, canviem d'idioma, 'estem enviant el missatge que el català és una llengua de segona'. La xerrada ha sigut organitzada pels Amics de la Unesco Sant Cugat.

Quim Torra ha començat la xerrada, titulada amb una frase de Pompeu Fabra, 'Si la llengua falla, fallarà tot', posant el context de la situació de la llengua catalana a Catalunya. Ha recordat que actualment només un terç dels catalans diuen que el català és la seva llengua habitual, "una dada esgarrifosa". Però n'ha afegit d'altres, com que només el 7% de les sentències judicials s'escriuen en català, que només el 15% dels canals de televisió emeten en la llengua del país, o que anar a veure una pel·lícula al cinema en català "és una odissea". Però també ha afegit que el català encara no s'ha recuperat de la "destralada" dels 40 anys de franquisme, i que avui tot l'oci que consumeixen els joves és amb les dues llengües més globalitzades, anglès o castellà.

D'esquerra a dreta, a la primera fila, el president dels Amics de la Unesco Sant Cugat, Salvador Masip; l'alcalde, Josep Maria Vallès; la regidora de Cultura, Núria Escamilla; la regidora de Política Lingüística, Núria Fernàndez; i l'actor Jaume Pla, dura

D'esquerra a dreta, a la primera fila, el president dels Amics de la Unesco Sant Cugat, Salvador Masip; l'alcalde, Josep Maria Vallès; la regidora de Cultura, Núria Escamilla; la regidora de Política Lingüística, Núria Fernàndez; i l'actor Jaume Pla, dura / Foto: Cugat Mèdia


Davant aquesta situació, l'expresident considera que més enllà de les accions que pugui fer la Generalitat o altres administracions, els ciutadans hi tenen molt a dir. "Si tots els que som aquí sortim amb els deures que els posaré, les coses poden canviar".

  1. "Quan es trobin amb algú aquest cap de setmana, els han de dir que estan preocupats per la unitat de llengua i amb el que està passant al País Valencià i a les Balears".
  2. "S’han de fer voluntaris per la llengua".
  3. "Passin 15 dies parlant exclusivament en català. Si mantenim el català estem demostrant que el català és important per nosaltres, i si molta més gent ho fa, el nostre interlocutor veurà que és important aprendre el català".
  4. "Cuidem la llengua i intentem parlar millor el català".

Torra venia disposat a posar un cinquè deure, en aquest cas a l'Ajuntament de Sant Cugat, que era que creessin una regidoria de Política Lingüistica, però quan ha arribat s'ha adonat que aquesta tasca el govern de Josep Maria Vallès, present a la xerrada, ja l'havia fet.

"Si nosaltres parlem el català és perquè els nostres pares i avis no van deixar de parlar el català, i el seu esforç va ser encara més gran que el que jo els demano ara", ha conclòs l'expresident.




Quim Torra

La llengua es perd quan els parlants d'aquesta llengua deixen de parlar-la, i aquesta és clau de tot plegat. Si els parlem català ho seguim fent als hospitals, les residències, anant a comprar el pla, podem aturar aquesta decadència.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.