Xoc de blocs i cap acord en el debat sobre immigració del ple de Sant Cugat

Ni la moció de Junts ni l'alternativa de la CUP han prosperat


  • Comparteix:

Els grups municipals de Sant Cugat han estat incapaços de posar-se d'acord en el debat sobre la immigració. Junts s'ha quedat sol per reclamar que Catalunya tingui competències en aquesta matèria; tots els altres grups hi han votat en contra. La CUP tampoc ha aconseguit fer prosperar el seu text alternatiu, que reivindicava una 'ciutat d'acollida'; els anticapitalistes han aconseguit el suport d'ERC i d'ECP i l'abstenció del PSC, però la negativa de Junts, el PP i Vox ha decantat la balança.

ESCOLTA-HO


CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ DE JUNTS

CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ ALTERNATIVA DE LA CUP

Per part de Junts ha intervingut la regidora de Multiculturalitat, Carme Ardid, que ha defensat que la moció reclama una llei pròpia per a Catalunya per "regular, acollir i integrar". També ha assenyalat que els moviments migratoris que preocupen el seu grup són aquells que provenen de territoris "extracomunitaris". Per al portaveu de la CUP, Marco Simarro, aquest és un punt de partida erroni: "El que et condiciona la vida és la classe social, no l'origen", ha dit sobre l'assenyalament de la procedència de les persones que canvien de país.

La por a Aliança Catalana?

Sobre la proposta original, el cupaire considera que Junts està "radicalitzant el discurs" en aquesta matèria. No és l'únic que ha fet aquesta referència: des d'ERC, el PP i Vox han qualificat el text d'electoralista i com una resposta a la formació ultradretana de Ripoll Aliança Catalana. "Ens preguntem si es van fixar en el programa d'Orriols", ha dit el regidor del PP Alfredo Bergua. Des de Vox, el regidor Jordi Guirado ha justificat la negativa a la moció juntaire per no compartir "alguns acords", però, sobretot, perquè no "confien" en el grup proposant, a qui han acusat de generar un problema amb la immigració, en referència als governs de Junts i, abans, CiU: "Ens trenquen les cames i ens venen les crosses".

La moció de Junts recollia que la població migrant tensa serveis públics. Una asseveració rebutjada per la portaveu del PSC, Elena Vila: "Jo soc fruit de la immigració, nascuda a Sant Cugat, amb arrels sud-americanes i extremenyes i mai no he tensat els serveis educatius i sanitaris". També ha fet referència a la notícia de Cugat Mèdia que apuntava que les persones nouvingudes sovint desconeixen que tenen dret a accedir a serveis socials o la sanitat.

Vila també ha disparat contra els governs convergents i de Junts: "Vostès han estat els primers a fer retallades". El PSC ha optat per l'abstenció en la moció alternativa de la CUP perquè no comparteix l'acord relatiu a derogar la llei espanyola d'estrangeria.

Observatori sociològic

La regidora d'En Comú Podem Aina Balada ha aprofitat el debat per criticar les preguntes sobre immigració que es feien a l'Observatori Sociològic, que, considera, ha establert un vincle amb la "delinqüència". "Vostès fan un ús de fons públics per a fins partidistes, per manipular l'opinió pública i per crear un problema on no n'hi ha". Ha interpel·lat el tinent d'alcaldia de Bon Govern i Relacions Institucionals, Jordi Puigneró, que ha criticat el posicionament de la representant dels comuns: "No podem preguntar? Té vostè el monopoli de la pregunta? Qui es pensa que és vostè?", li ha recriminat, tot justificant que la inclusió d'aquests temes a l'Observatori respon al fet que són temes "d'actualitat" que "els mitjans posen cada dia sobre la taula". Tant la regidora Balada com la portaveu del PSC, Elena Vila, han criticat el to emprat per Puigneró: "Qui es creu que és? És una regidora d'aquest Ajuntament, una representant legítima", ha dit la socialista, que ha lamentat que les dones estan "massa acostumades a aquest tipus de comentaris".

Balada també ha lamentat que aquestes preguntes s'hagin produït "amb el beneplàcit d'ERC", socis de govern. Li ha respost la regidora Esther Madrona, que s'ha sumat a les crítiques a Junts: "No jugarem mai amb els discursos de la por quan no són certs".



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.