Sant Cugat es planta i reclama 20 milions a l'AMB per l''abandonament de funcions' en el bus urbà

El ple ha acordat exigir que l'AMB "subrogui i assumeixi immediatament la gestió del transport urbà" a Sant Cugat


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'un autobús / Foto: Guillem Babitsch (Cugat Mèdia)

Imatge d'arxiu d'un autobús / Foto: Guillem Babitsch (Cugat Mèdia)

L'Ajuntament reclamarà a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que 'subrogui o assumeixi immediatament la gestió del servei de transport urbà al municipi'. El govern es planta i exigeix així que l'administració supramunicipal compleixi la llei de 2010 que l'obliga a fer-se càrrec, tant competencialment com econòmica, de la gestió del bus a la ciutat. Sant Cugat ha assumit el servei malgrat no pertocar-li, cosa que li ha suposat una despesa d'uns sis milions d'euros anuals. Així, reclama també que l'AMB torni al municipi uns 20 milions d'euros per 'l'abandonament de funcions' almenys des de 2018, quan va caducar la concessió. De fet, l'Ajuntament l'ha prorrogat forçosament perquè l'AMB no ha engegat la licitació pertinent. La petició ha rebut el vistiplau del ple de març, celebrat aquest dilluns, amb vots a favor de tots els grups, tret del PSC i En Comú Podem (ECP), que s'ha abstingut.

ESCOLTA-HO


CONSULTA AQUÍ LA DOCUMENTACIÓ DEL PLE DE MARÇ

La tinenta d'alcaldia de Mobilitat, Cristina Paraira, ha expressat la voluntat del govern de "trobar un acord" per tal que el servei de bus urbà s'ofereixi amb garanties per als usuaris. "Pitjor que està ara, és difícil", ha dit sobre un servei que presenta deficiències en diversos aspectes: des de l'estat dels vehicles fins a les freqüències de pas i els recorreguts.

La proposta del govern ha prosperat amb un acord gairebé total. Només el PSC i ECP s'han desmarcat i han optat per abstenir-se. Qui s'ha mostrat més neguitós ha estat el regidor socialista José Gallardo (el mandat passat gestionava les carteres de Mobilitat i Transports), que ha qüestionat el "canvi d'opinió jurídica" de l'Ajuntament en aquest sentit. En la mateixa línia s'ha pronunciat el portaveu d'ECP, Ramon Gutiérrez: "No entenc que els mateixos serveis jurídics que el 2022 van validar el conveni amb l'AMB ara diguin que és contrari a la llei".

"No ens enfrontem a l'AMB"

Gallardo ha demanat prudència al govern: "No ens enfrontem a l'AMB, perquè això vol dir enfrontar-se a tots els municipis que la conformen; no podem anar per lliure". Gallardo considera que en les reunions amb l'administració supramunicipal, l'executiu està optant "pel camí difícil". És per això que ha reclamat "continuar negociant" per "desencallar" la situació.

El portaveu del PP, Álvaro Benejam, ha titllat d'"egoista" l'AMB i ha reclamat al govern que sigui "contundent" amb la petició. També ho ha fet la CUP; la regidora Ariadna Sierra ha lamentat, però "que el govern no hagi mostrat la mateixa contundència perquè l'AMB assumeixi o transfereixi competències" en la gestió de l'aigua. Per la seva banda, el portaveu de Vox, Marcos Rodríguez, ha qualificat la situació d'"indignant" i ha carregat contra els darrers governs municipals: "S'ha mirat cap a un altre costat".

Vallès-Collboni

Aquesta és una petició que Sant Cugat ja ha traslladat a l'administració metropolitana; ho va fer a la reunió que l'alcalde va mantenir amb el president de l'AMB, Jaume Collboni. En roda de premsa, Vallès apuntava que l'ens supramunicipal "ha de donar resposta" al que és una situació que també afronten altres localitats metropolitanes, i avisava que, si la situació no es resol a través d'aquesta instància, podria acabar als jutjats. En aquest escenari, l'alcalde ho veia clar: "Guanyaríem perquè la competència és d'ells".

L'import econòmic que es reclama (20 milions d'euros) és una aproximació, ja que també caldria tenir en compte el servei de bus urbà de Valldoreix. En tot cas, la porta perquè la reclamació es faci des de 2010, quan es va aprovar a la llei, està oberta.


Paraira i Gallardo

No hi ha manera de desencallar aquest tema i dona el servei que la ciutat ens demana. / Vostès han escollit el camí difícil, el de l'enfrontem. Els demano que segueixin negociant per desencallar la situació.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.