La primera promoció d'habitatge públic de masoveria cooperativa, a Sant Cugat


  • Comparteix:

Sant Cugat impulsa la primera promoció d'habitatge públic en règim de masoveria cooperativa de Catalunya, a través d'un acord de col·laboració entre el col·lectiu 6 Claus, la cooperativa Sostre Cívic, l'Ajuntament i Promusa. El conveni, signat aquest dijous després de set mesos de negociació, ha donat el tret de sortida al procés per adjudicar els 11 habitatges de les Casetes dels Mestres de la Floresta, que van ser objectes d'ocupació el juny passat.

La particularitat del projecte rau en la modalitat de convivència, ja que seran els inquilins els que es faran responsables de les obres d'adequació i manteniment dels habitatges.

El projecte anirà prenent forma en fases. La primera consisteix en la remodelació de les estructures per donar lloc als 11 habitatges, més la zona comuna. Aquests treballs aniran a càrrec de Sostre Cívic, tindran un cost de 170.000 euros abonats per Promusa i s'executaran a través d'una escola taller. La inversió municipal es recuperarà a través de Sostre Cívic, que serà qui gestioni els cànons per la cessió dels drets de superfície que ostentarà durant 75 anys. Aquest tràmit finalitzarà quan es concedeixi el certificat d'habitabilitat.

La segona part serà l'adequació dels habitatges que serà assumida pels masovers com a part del pagament per fer-ne ús. S'ha fixat un període de cinc anys, prorrogable a dos més, per enllestir aquesta fase. Una vegada enllestit aquest procés, les Casetes passaran al parc d'habitatge protegit per a persones amb necessitats socials. El preu definitiu del lloguer s'ha fixat en quatre euros per metre quadrat als quals s'hauran de sumar les despeses de comunitat i l'IBI.

L'altre punt que queda fixat en l'acord és la finalització de l'ocupació que el col·lectiu 6 Claus està fent d'aquest espai com a reivindicació per a un accés digne a l'habitatge. Els actuals habitants s'han compromès a abandonar les cases dilluns de la setmana vinent. El membre d'aquest moviment Manel Berenguer s'ha felicitat del resultat de les converses i confia que sigui un estímul per tirar endavant altres projectes de masoveria a la ciutat. A més, confia que les Casetes dels Mestres serveixin per revitalitzar el barri.

Manel Berenguer

La importància d'un espai la donen les persones que l'habiten. Pensem que d'aquí surtin nous projecte i una comunitat sana i forta dins la Floresta.


La cooperativa Sostre Cívic serà gestionarà l'ús dels habitatges. El president de l'entitat, Raül Robert, ha posat en valor el model de convivència que suposa el projecte des del punt de vista cooperatiu però també ecològic i social.

Raül Robert

No és només un model de gestió cooperatiu. També té valors importants pel que fa l'ecologia, la gestió la col·laboració amb l'Ajuntament.


La redacció del reglament d'adjudicació ha implicat els quatre signants del conveni i estableix una escala de punts diferent a la resta de promocions d'habitatge públic. D'aquesta manera es vol crear una comunitat implicada i participativa en el desenvolupament del projecte i en la convivència. El regidor d'Habitatge, Raül Grangé, ha assenyalat que es busca compromís en un projecte de vida en els aspirants.

Raül Grangé

És un projecte on cal una implicació personal considerable. Implica un projecte de vida particular i un compromís de dedicació o temps.


Tot i que no s'ha fixat un calendari concret, es preveu que els primers residents puguin entrar a viure a les Casetes dels Mestres a principis de l'any vinent.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.