El projecte Ringo Rango de les Planes, a la Biennal d'Arquitectura de Venècia


  • Comparteix:

Un dels fragments de l'escala feta amb provetes de formigó / Foto: Projecte Ringo Rango

Un dels fragments de l'escala feta amb provetes de formigó / Foto: Projecte Ringo Rango

El projecte de rehabilitació de la ruta Ringo Rango de les Planes, impulsat per alumnes de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (ETSAV) i veïns del districte, està exposat a la Biennal d'Arquitectura de Venècia, que s'allargarà fins al novembre. Aquesta iniciativa innovadora per recuperar unes escales que permeten retallar distàncies a peu pel barri, va començar el 2015 i actualment està aturada per manca de recursos, tot i que la voluntat de l'Ajuntament és enllestir-la 'amb mà d'obra contractada'.

El projecte ha comptat amb més de 100 persones implicades, entre estudiants, veïns i altres interessats. Des del mes de maig, s'exposa al pavelló espanyol de la Biennal de Venècia, escollit entre els centenars de projectes acadèmics que centraven l'edició d'aquest 2018.

Una de les estudiants de l'ETSAV que ha participat de la investigació des de l'inici, Anna Burgaya, explica perquè el jurat s'ha fixat en el Ringo Rango.

Anna Burgaya

No buscaven un tipus de projecte que només se centrés en reutilitzar material o en l'aspecte teòric. Era la suma de moltes categories, i el Ringo Rango era molt potent en l'autoconstrucció amb material reciclats.


En concret, es tracta de construir una escala formada per provetes de formigó, unes peces cilíndriques que es fan servir per comprovar la qualitat del formigó a moltes construccions i que d'aquesta manera guanyen una segona vida. Burgaya, que és una de les estudiants que va anar a la inauguració de la Biennal de Venècia, reconeix que és una gran experiència.

Anna Burgaya

Tots coneixem molt bé aquests tipus d'exposicions, tenen molt ressò i són un referent dins els esdeveniments d'arquitectura. Ens va fer molta il·lusió anar-hi.


L'augment de responsabilitats de molts dels alumnes impulsors ha fet que s'hagin hagut de distanciar del projecte, i ara la seva culminació depèn de la voluntat i els recursos de l'Ajuntament. En l'últim consell de barri de les Planes, el president Joan Puigdomènech va celebrar la participació a la Biennal de Venècia i va assegurar que es vol acabar l'obra 'amb mà d'obra contractada'.






  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.