MútuaTerrassa situa en un 80% i un 56% el seguiment a Sant Cugat de l'inici de la vaga de metges

Sant Cugat afronta cinc dies de vaga als CAP


Temes relacionats

Cinc dies de vaga als centres d'atenció primària (26/nov/18)


  • Comparteix:

La vaga, si no hi ha acord, continuarà fins divendres / Foto: ACN

La vaga, si no hi ha acord, continuarà fins divendres / Foto: ACN

MútuaTerrassa, operadora dels CAP de Sant Cugat, ha situat en un 80 i un 56% el seguiment de la vaga de metges durant el matí i la tarda de la primera jornada de l'aturada. Segons l'operadora les dades són similars a la resta de centres d'atenció primària que gestiona. En el cas de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT), el seguiment ha estat d'un 33 i un 14%. Inicialment la convocatòria només afectava als ambulatoris gestionats per l'Institut Català de la Salut (ICS), però finalment s'ha estès també als CAP concertats, com és el cas de Sant Cugat. La vaga està convocada fins a divendres i per aquests dies s'han establert uns serveis mínims del 25% de la plantilla per aquest dilluns i dimarts, i del 33% la resta de dies.

Al conjunt del país, la primera de les cinc jornades de vaga convocades pel sector mèdic tant als centres públics com concertats de l'atenció primària ha tingut un seguiment ampli. Els metges reclamen millores en la càrrega de feina i recuperar el poder adquisitiu perdut durant els anys de retallades. Volen, per exemple, reduir el nombre de visites a un màxim de 28 al dia, xifra que implica necessàriament ampliar la plantilla. Aquesta reducció en el nombre de visites és un dels grans esculls en la negociació que, en paral·lel a la vaga, mantenen el sindicat Metges de Catalunya (MC) i la direcció de l'Institut Català de la Salut (ICS).

Sobre les xifres concretes de seguiment al país, hi ha divergències en funció de la font. El Departament de Treball la situa en el 44,76% al matí i el 48,42% a la tarda als centres de l'ICS, mentre que MC l'ha situat en el 77% en ambdós torns. A l'atenció primària de la sanitat concertada, Treball parla d'un 16,19% i d'un 35,14% respectivament. Metges de Catalunya apuja la xifra al 75% durant tot el dia.

La Generalitat ha apuntat que la vaga ha transcorregut 'sense incidències'. L’activitat als centres d’atenció primària des de les vuit del matí fins a les cinc de la tarda ha disminuït, ha dit, prop d'un 55% de les visites (un 55,98% de visites de medicina de família i un 49,70 de pediatria).

A banda de la vaga de facultatius convocada per Metges de Catalunya, hi ha una altra aturada impulsada pel moviment Rebel·lió Primària, sota la cobertura legal de la CGT, dirigida a tots els professionals sanitaris dels CAP.

Serveis mínims als CAP
- Normal funcionament del servei d'urgències
- Normal funcionament de les unitats especials
- S'han de garantir els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents
- S'ha d'atendre l'activitat quirúrgica inajornable derivada de l'atenció urgent i greu.
- Mentre estigui ingressat, tot malalt haurà de ser respectat en el seu dret a ser atès des del punt de vista assistencial sanitari.
- En els centres d'assistència primària, s'ha de garantir el normal funcionament de l'assistència urgent.
- Per a la resta, el servei es prestarà amb un quart de la plantilla durant les dues primeres jornades i amb un terç a partir del tercer dia de vaga.
- Els serveis farmacèutics es mantindran amb el personal dels torns de guàrdia.
- Al transport sanitari s'haurà de garantir el servei per atendre totes les urgències.
- S'haurà de garantir el normal funcionament del servei de coordinació d'urgències i els sistemes d'emergències mèdiques.
- La resta de serveis funcionaran igual que un dia festiu.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.