[Entrevista] Mathews Mfune: 'Els nens de Malawi tornen a casa amb ganes de llaurar-se un futur'

El responsable de l'entitat Music Crossroads Malawi treballa juntament amb Petits Músics del Món


  • Comparteix:

Mathews Mfune és el responsable de l'ONG Music Crossroads Malawi / Foto: Cugat.cat

Mathews Mfune és el responsable de l'ONG Music Crossroads Malawi / Foto: Cugat.cat

Empoderar els joves de Malawi i encoratjar-los a seguir estudiant per millorar el seu futur. Aquest és un dels objectius que l'ONG Petits Músics del Món es proposa amb l'estada que fan, durant tres setmanes, un grup de 10 infants de Malawi. L'entitat santcugatenca organitza des de fa nou anys aquest intercanvi amb la col·laboració de l'ONG africana Music Crossroads Malawi. En una entrevista a Cugat.cat, el seu responsable, Mathews Mfune, ha visitat la cuitat per conèixer de prop la tasca de Petits Músics del Món. Mfune creu que la visita dels joves de Malawi serveix, entre d'altres coses, per 'trencar estereotips' i 'adonar-nos de tot allò que uneix'.

La seva visita a Sant Cugat ha estat breu, però quina és la impressió que s'ha emportat de la tasca de Petits Músics del Món a la nostra ciutat?
He vist que Petits Músics del Món està fent molta feina. Com per exemple, connectant gent jove amb les famílies de Sant Cugat. A més, fan una gran tasca en el desenvolupament de programes de desenvolupament cultural. M'emporto una molt bona impressió. Malgrat els quilòmetres que ens separen, cada cop que ens veiem és com recarregar piles per seguir treballant plegats.

Què és el que aprenen els joves de Malawi amb aquest intercanvi?
Els joves de Malawi, mentre preparen el viatge, no en saben res de com es viu aquí, malgrat haver sentit històries, algunes fins i tot estereotipades. Quan arriben es troben amb un món nou on experimentaran el dia a dia de Sant Cugat. Coneixeran la vida que s'hi fa, com són les escoles d'aquí, les maneres de fer... Tot plegat els suposa un repte que, alhora, els motiva. El joves tornen a Malawi pensant d'una manera molt més oberta, positiva i amb ganes de posar en pràctica tot el que han après.
Martí Marín (Petits Músics del Món) amb Mathews Mfune (Music Crossroads Malawi) / Foto: Cugat.cat
Martí Marín (Petits Músics del Món) amb Mathews Mfune (Music Crossroads Malawi) / Foto: Cugat.cat

La música i la dansa és un idioma que ens uneix?
És un llenguatge únic i una manera universal de parlar els uns amb els altres. Els nois de Malawi amb els de Sant Cugat connecten a través dels tallers de música i cultura. Quan els nens d'aquí senten la música de Malawi la incorporen a la seva pròpia cultura. Els joves s'adonen que tenen més coses en comú del què es pensen.

Quins són els projectes de Music Crossroads Malawi a l'Àfrica?
Music Crossroads és una ONG que fa servir l'art per empoderar els joves en situacions de vulnerabilitat. La nostra entitat els ofereix una plataforma per expressar-se i prendre les seves pròpies decisions. Tenim un programa dedicar a joves que han estat a la presó. Els ensenyem un ofici que els permeti viure i els faci sentir valorats per la societat. També treballem amb el col·lectiu de persones albines perquè aquestes persones són objecte de segrestos a l'Àfrica perquè estan malvistes. A part, el nostre programa de formació musical serveix no només per aprendre, sinó per detectar problemes que ens afecten.

Després de nou anys impulsant aquest programa, quin balanç en fan, tant a Sant Cugat com a Malawi?
El balanç de la col·laboració és molt positiu. Quan vam començar ens van dedicar a formar un equip de mestres que van venir a Sant Cugat. També ens hem dedicat a parlar amb organitzacions d'arreu del món. Al llarg de tots aquests anys, els projectes i la nostra organització diària han anat millorant. Els intercanvis han permès als joves de Malawi obtenir millors estudis i feines perquè després de la seva visita a Sant Cugat se senten encoratjats per seguir treballant pel seu futur.





Mathews Mfunes

Quan els nens de Malawi preparen la seva visita no saben com es viu a Sant Cugat. Aquest viatge és molt positiu i tot un repte per a ells. Tornen amb la ment més oberta a coses noves.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.