Un llibre de l'embalsamador de Dalí desvela els últims moments de vida del pintor

El forense Narcís Bardalet presenta a Sant Cugat un volum en què també narra les seves vivències com a especialista


  • Comparteix:

Salvador Dalí va morir el 23 de gener de 1989, i el forense gironí Narcís Bardalet va ser l'encarregat d'embalsamar-lo. Va viure els últims instants de vida del pintor i tot l'enrenou social i mediàtic que va causar la seva mort. Ara, més de 30 anys després, narra alguns d'aquests detalls al llibre 'El que m'han ensenyat els morts per entendre millor la vida'. Un relat en forma de memòries del forense que ha redactat la periodista Tura Soler i que aquest dijous s'ha presentat al Cafè Auditori en un acte organitzat pel 'Tot Sant Cugat'.

El llibre detalla també els coneixements sobre la mort que Bardalet ha adquirit en 40 anys d'ofici, amb incomptables autòpsies a les espatlles i cinc-cents casos d'homicidi tractats. Però, el cas de Dalí adquireix especial rellevància, sobretot perquè Bardalet va poder conèixer el pintor personalment. 'Embalsamar-lo va ser un privilegi', explica el forense, que assegura que els detalls desvelats al llibre respecten el jurament hipocràtic. 'Explico detalls com la manera en què va morir i tots els moviments que es van generar el voltant de la seva mort. El cadàver de Dalí tothom el volia', reflexiona Bardalet, que recorda les disputes entre els pobles de Púbol, Cadaqués i Figueres per enterrar el cos de l'artista surrealista. De fet, un dels documents inclosos al llibre és el certificat de defunció de Dalí.

En total, més de 200 pàgines que també recullen anècdotes del forense, una biografia i opinions de persones externes que l'han tractat. Soler, periodista de successos de 'El Punt Avui', és qui s'ha encarregat de redactar-lo. 'Puc dir que he estat una negra literària: quedàvem, ell m'explicava les anècdotes i jo les redactava', detalla la periodista, que va acceptar l'encàrrec ara fa un any i mig de mans de l'editor gironí Carles Mallart que, fascinat per la història del forense, va decidir fer-li unes memòries. 'El que après del llibre és que mai sabrem tots els secrets que amaga Bardalet', conclou Soler.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.