Feina i coronavirus, dubtes i respostes

El 'Sant Cugat a fons' resol algunes qüestions al voltant de la legislació laboral i la situació d'epidèmia


  • Comparteix:

El teletreball ha de sorgir de l'acord entre treballador i empresa / Foto: Pixabay

El teletreball ha de sorgir de l'acord entre treballador i empresa / Foto: Pixabay

El teletreball ha de sorgir obligatòriament d'un acord entre empresa i treballador, els acomiadaments durant la crisi del confinament podrien ser considerats procedents i durant els propers dies podríem veure mesures per facilitar Expedients de Regulació Temporals d'Ocupació (ERTO) per alleujar el pes sobre els comptes de les empreses. Aquestes són algunes de les conclusions que l'advocat Daniel del Río, del bufet Larosen Advocats, ha detallat en una entrevista al 'Sant Cugat a fons' aquest dilluns, on ha respost dubtes i qüestions relacionades amb la legislació laboral.

ESCOLTA-HO

Puc triar si fer teletreball?
Treballar des de casa ha de ser consensuat entre empresa i treballador. Cap de les dues parts pot decidir unilateralment que l'empleat es quedi a casa i, de fet, podria acabar amb una infracció i multa per qui ho faci. Això sí, l'empresa pot donar recomanacions a grups de risc com ara embarassades o persones amb malalties respiratòries. Tot això d'acord sempre amb els encarregats de prevenció de riscos laborals de l'empresa. També ha advertit que l'escenari legal canvia constantment i que és difícil fer previsions del que passarà en els propers dies, on esperen un gran nombre de consultes al voltant de les diverses situacions laborals.

Hi haurà acomiadaments?
Les empreses podran adduir, en la opinió de Del Río, un cas de força major per poder practicar acomiadaments procedents, que haurien de ser ratificats pel departament de Treball de la Generalitat. Aquest acomiadament implicaria una indemnització de 20 dies per any treballat.

Els ERTO
Hi ha, però, una altra opció, que són els Expedients de Regulació Temporals d'Ocupació (ERTO), on es posa en suspens una part de la jornada, que va a càrrec de la prestació d'atur. D'aquesta manera, les empreses s'estalvien una part del sou del treballador, no de la seva seguretat social, i poden alleugerir els seus comptes en situacions extremes. Es tracta d'una situació temporal, com explica Del Río i acaba quan Inspecció de Treball revisi la situació. A més, l'advocat recorda que tots els tràmits s'han de fer correctament, ja que si una empresa decideix tancar sense els mecanismes correctes, pot acabar havent-se d'enfrontar a una denúncia per part dels treballadors, que no poden accedir al seu lloc de treball.

En cas de contagi al lloc de treball
Segons ha explicat Del Río, en cas de contagi a l'empresa, si s'han pres les mesures necessàries segons el servei de prevenció de riscos contractada es podria arribar a tramitar com a accident de treball i no com a contingència comuna. Això sí, si es pot provar que l'empresa no ha fet cas al servei de prevenció de riscos o no n'ha contractat, sí que podria arribar a ser justificada una denúncia per part del treballador.


Daniel Del Río

La imposició d'aquesta mesura per part de l'empresa implicaria una modificació substancial de les condicions de treball per part de l'empresa i d'una desobediència greu per part del treballador.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.