Consells per dormir bé durant el confinament

La situació actual pot augmentar l'estrès i l'angoixa i fer que les persones no dormin bé


Temes relacionats

Fase 0: el comerç de Sant Cugat comença a revifar ( 4/mai/20)

La implicació veïnal, clau per combatre la violència masclista durant el confinament ( 4/mai/20)


  • Comparteix:

El confinament a causa del coronavirus ha alterat els hàbits i les rutines de les persones i, com a conseqüència, això també pot afectar el son. La biòloga i membre del Grup d'Investigació de Neurologia de Mútua Terrassa, Natàlia Cullell, ha passat pel 'Sant Cugat a fons' per parlar dels factors que dificulten poder dormir bé i quins són els consells per revertir aquesta situació i permetre que les persones puguin relaxar-se i descansar durant la nit.

Segons ha explicat Cullell, 'el confinament és una situació contrària al que ens pot fer dormir bé'. L'estrès provocat per la situació que vivim, la reducció de l'activitat física i l'alteració dels nostres hàbits són 'factors clau' que poden privar d'un bon son.

El ritme circadià, com ha explicat la biòloga, és el que 'controla el fet de dormir bé'. A la vegada, aquest està controlat, per exemple, per l'exposició a la llum, les hores dels menjars i l'exercici que es realitza durant el dia i, tot plegat, ajuda que s'allibera una hormona, la melatonina, que 'juga un rol important en induir l'estat del son'. Aquests factors han canviat, d'una manera o una altra, en el dia a dia de les persones i això pot afectar a l'hora de dormir.

Cullell ha repassat alguns patrons que poden ajudar a dormir bé.
  • Controlar els estímuls. Evitar els estímuls negatius que poden genera el llit o l'habitació, evitar pensar que dormirem malament
  • Tenir l'habitació en condicions adequades pel que fa a la llum i a la temperatura
  • Evitar fer exercici o prendre grans quantitats d'alcohol just abans d'anar a dormir
  • Intentar estar relaxat abans d'anar a dormir mitjançant qualsevol tècnica: fer-se un bany, relaxació muscular o meditació, segons cada persona
  • Restricció del son: limitar el son a les hores de la nit i evitar anar dormint durant el dia

  • No dormir bé és una realitat més enllà del confinament
    La biòloga Natàlia Cullell també ha remarcat que, en la nostra societat, 'és habitual no dormir bé'. Fins i tot abans del decret d'estat d'alarma i de l'ordre de confinament. Segons Cullell, 'la societat viu en situacions comunes d'estrès i angoixa' això dificulta que puguem dormir bé.



    Natàlia Cullell

    Primer de tot i el més important, és l'estrès de la situació que estem vivim actualment, per un motiu o altre, fa que sigui un factor molt clau per no dormir bé. S'ajunten altres factors com la reducció de l'activitat física.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.