L'Ajuntament té sobre la taula comprar la masia de Torre Negra per 2,8 milions d'euros

El consistori inicia els tràmits per adquirir un 1,8% del sector de la Torre Negra


Temes relacionats

[Cronologia] Torre Negra: un litigi que va començar fa més de 20 anys (11/nov/20)

Et descobrim com és la masia Torre Negra per dins (11/nov/20)


  • Comparteix:

L'Ajuntament es mou per comprar la masia i la finca de Torre Negra. Es tracta de 85 hectàrees de terrenys agrícoles i forestals que inclouen la masia -un edifici fortificat del segle XV- que el consistori vol adquirir per assegurar el seu manteniment, avançar en la protecció de l'entorn i donar-li usos culturals, mediambientals, educatius i socials. L'equip de govern ha anunciat aquest dimecres que està en converses amb la propietat, la família Rabadà, que ha entrat en el registre de l'Ajuntament una oferta de compra per 2'8 milions d'euros. Ara, s'haurà de valorar la proposta, que haurà d'autoritzar la Generalitat i aprovar el ple municipal. Tot plegat, esperen que s'allargui com a mínim sis mesos.

De moment, però, l'oferta de venda encara està anunciada en un portal immobiliari per 3,6 milions d'euros. L'equip de govern ha explicat que la propietat els ha ofert "una proposta assenyada" i que la intenció és que tota la propietat passi a formar part del patrimoni públic de la ciutat.

"Vol dir que tota la ciutadania pugui gaudir d'aquest entorn privilegiat i fer un pas més en la seva protecció", ha valorat l'alcaldessa, Mireia Ingla, durant la roda de premsa, a la qual també hi han assistit dos dels cinc propietaris. L'Esteve Rabadà, un d'ells, ha assegurat estar "molt feliç" amb la idea que la finca pugui estar en mans de la ciutadania.

Més de 1.000 metres quadrats d'edifici en 85 hectàrees de terrenys
Aquest espai és una de les principals portes d'entrada a Collserola. Fins al 1842 va formar part del Monestir, i amb la desamortització de béns eclesiàstics va ser subhastada i venuda com a castell a la família Rabadà, que ha mantingut la propietat fins a l'actualitat.

A més del singular edifici, de més de 1.000 metres quadrats, la finca conserva tres hectàrees d'antics conreus i unes 83 de forestals amb pins i alzines. A la tarda, fonts municipals han aclarit que de les 85 hectàrees que el consistori vol adquirir, tres estan situades al sector de la Torre Negra i la resta són zona forestal dins el Parc Natural de Collserola. Una explicació que no havia quedat prou clara a la roda de premsa del matí.

La intenció de l'Ajuntament és, una vegada comprats els terrenys, elaborar una proposta de gestió dels espais agroforestals i de possibles usos culturals, mediambientals, educatius i socials. La tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert, ha posat en valor la vessant patrimonial de l'operació, però també el fet de guanyar un equipament per a la ciutat. La previsió és que la definició dels usos condicionin la rehabilitació de l'edifici, així com el seu cost de condicionament i manteniment.

Inversió per a la ciutat
Ara l'Ajuntament ha de fer els informes econòmics sobre l'oferta per poder materialitzar la compra. El tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, Pere Soler, ha assegurat que el consistori té solvència per poder efectuar l'operació, que es repercutirà en diversos anys.

"És un esforç inversor que no va en detriment de cap altra política", ha assegurat Soler, qui ha subratllat que l'Ajuntament té capacitat inversora.

El conflicte de Torre Negra
La finca inclou tres hectàrees dins el sector de Torre Negra, d'un total d'unes 165 hectàrees per les quals l'Ajuntament i diversos propietaris, entre ells Núñez i Navarro, mantenen un litigi judicial des de fa més de 20 anys. Després de diverses sentències i la denegació per part del govern municipal de les intencions constructives projectades pels propietaris, el sector de Torre Negra és sòl no urbanitzable.

Amb l'arribada del nou govern, l'executiu va expressar la seva intenció de tornar a parlar amb els propietaris i trobar la millor solució dins la conservació de l'espai. Tot i així, l'equip de govern descarta noves compres, però assegura que l'objectiu és "fer tot allò que calgui per preservar Torre Negra".








Mireia Ingla

El fet que passi a formar part del nostre patrimoni és una manera que tota la ciutadania pugui gaudir de la masia i l'entorn privilegiat, i és un pas més cap a aquesta protecció.

Esteve Rabadà

El meu avi va morir el 2021 i ara és meva i dels meus tiets. Hem tingut diverses visites de persones que no coneixien ni Sant Cugat. Poder deixar-la en mans d'algú que la coneix ens fa molt feliços.

Núria Gibert

Pensem en un entramat d'usos que expliquin la història i l'entorn. A més, d'un ús d'equipament.

Pere Soler

No volem que hi hagi cap dubte, l'esforç econòmic que fem és un esforç inversor. No va en detriment de cap altra política.



  • Comparteix:

COMENTARIS

Potser , en plena pandemia del COVID19, no es el moment de gastar 2,9 millions d’euros, potser aquest diners som mes necessaris , ara mes que mai, per ajudar a tots els sectors, durament castigats per els efectes del COVID19 .

Pere Ferrer Morello. Enviat el 12/nov/20


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.