Boscos de Sant Cugat participen en un projecte per a la conservació de la biodiversitat

El projecte Life Biorgest ha actuat en zones boscoses tant a Catalunya com al sud de França


  • Comparteix:

Deixar fusta morta al bosc és una de les actuacions realitzades per fomentar la biodiversitat / Foto: Cedida

Deixar fusta morta al bosc és una de les actuacions realitzades per fomentar la biodiversitat / Foto: Cedida

Boscos propers a la Font Groga de Collserola, al terme municipal de Sant Cugat, han format part del projecte Life Biorgest, una iniciativa que busca integrar criteris de conservació de la biodiversitat en la gestió forestal catalana. L'eliminació d'espècies exòtiques, l'increment de la quantitat de fusta morta i l'afavoriment de la regeneració mitjançant l'obertura de clarianes són algunes de les actuacions que s'han fet als boscos de roure martinenc santcugatencs.

Aquests treballs formen part d'una iniciativa coordinada pel Consorci Forestal de Catalunya que s'ha desenvolupat en 22 rodals (o trossos de terreny) de zones boscoses de 10 comarques catalanes i quatre àrees de l'Occitània francesa. A més, amb el projecte també s'han observat sis rodals que s'han deixat evolucionar de forma natural, és a dir, sense realitzar-hi cap actuació, per utilitzar-los, posteriorment, com a referència.

L'enginyera forestal Teresa Baiges ha explicat a Cugat Mèdia que l'objectiu del projecte és "trobar models i eines que facilitin la integració de criteris de conservació de la biodiversitat en la gestió forestal que es fa als boscos de Catalunya". D'aquesta manera, es pretén garantir la persistència d'aquests boscos i la seva adaptació al canvi climàtic. Finalment, el projecte també busca la sensibilització de la societat sobre la importància de millorar la biodiversitat de forma sostenible.
L'anellament de pins és una de les proves que es fan als arbres / Foto: Life Biorgest
L'anellament de pins és una de les proves que es fan als arbres / Foto: Life Biorgest


Baiges també ha exposat que en alguns dels rodals, especialment en els de pi blanc i alzina, s'hi han aplicat models productius, és a dir, per a incrementar la producció de fusta i llenya. En el cas dels boscos de Sant Cugat, per això, com que són rouredes que formen part de la reserva del parc de Collserola, "s'hi han fet unes actuacions només dirigides a potenciar la conservació de la biodiversitat perquè el bosc tingui una dinàmica natural".




Teresa Baiges

La idea del projecte és trobar models i eines que facilitin la integració de criteris de conservació de la biodiversitat en la gestió forestal que es fa als boscos de Catalunya.

Teresa Baiges

Allà s'han fet unes actuacions només dirigides a potenciar la conservació de la biodiversitat perquè el bosc tingui una dinàmica natural, es busca ajudar-lo en aquesta dinàmica natural. No es busca producció.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.