Dr Iván Mañero: 'Fa 20 anys les persones trans que volien operar-se s'havien esperat fins als 45 anys, ara venen als 16 i tenen suport de l'entorn'

El 31 de març es commemora el Dia Internacional per la Visibilitat Trans


  • Comparteix:

Iván Mañero amb el seu equip de la clínica de Sant Cugat / Foto: IM Clinic

Iván Mañero amb el seu equip de la clínica de Sant Cugat / Foto: IM Clinic

El doctor Iván Mañero fa més de 20 anys que practica, a la clínica ubicada a Sant Cugat, cirurgies d'afirmació genital a persones trans. En dues dècades, segons ha explicat en una entrevista a Cugat Mèdia, i després d'operar a més de 2.000 persones trans, 'han canviat moltes coses' i, tot i que 'encara queda per fer', Mañero es queda 'amb la part positiva' de les millores tant tècniques i quirúrgiques com de la part social i l'acompanyament a les persones que es volen operar. De fet, el cirurgià plàstic ha posat èmfasi en el suport i la comprensió de la societat i de l'entorn, un fet que ha reduït el patiment d'aquestes persones, que 'fa 20 anys venien amb 45, 50 o 60 anys i havien passat tota la vida patint', mentre que ara ho fan amb 16, 18 o 20 i 've amb un entorn amable'. El 31 de març es commemora el Dia Internacional per la Visibilitat Trans.

Una tasca, la de visibilització, que ha permès, segons el cirurgià, que les persones trans parlin del què els passa abans. A més, els canvis, tant de lleis com socials, han facilitat aquestes intervencions i una major comprensió de l'entorn familiar que, tal com explica Mañero, és clau per als pacients.

Precisament, Mañero recorda casos concrets que han passat per la seva consulta, com una dona trans que fins als 65 anys, quan li van detectar un càncer terminal, havia viscut com a home i llavors es va decidir a operar pels anys que li quedaven de vida. També el d'una menor d'edat que havia tingut alguns intents de suïcidi, tot i que finalment es va poder operar.

El doctor ha repassat els avenços, a més, respecte aquest tipus d'intervencions, pel que fa a la microcirurgia, als trasplantaments i a la recreació d'òrgans, "cada cop més realistes", a més dels implants i les pròtesis que fan, per exemple, que es puguin tenir ereccions. De fet, Mañero assegura que "tot i que sempre es pot avançar més", en la part tècnica "estem arribant al sostre", mentre que la part social "és on més obstacles hi ha" perquè les persones trans "no siguin estranyes" i s'eliminin prejudicis i discriminacions.


Iván Mañero

Hem guanyat molt en el patiment d'aquestes persones. No només amb l'obertura de ment de la societat, sinó també amb què no hagin d'esperar tants anys. Fa 20 anys, les persones que venien a la meva consulta tenien 45, 55 o 60 anys i havien passat tota la vida patint, amb una por esgarrifosa de donar la cara.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.