La contaminació atmosfèrica augmenta les al·lèrgies respiratòries

Cugat Mèdia parla amb un pacient al·lèrgic i asmàtic i el cap d'Al·lergologia de l'Hospital General sobre els efectes de la contaminació en la salut


  • Comparteix:

Cada vegada hi ha més estudis que demostren els efectes nocius que provoca la contaminació en la salut de les persones. Patologies cardiovasculars i, fins i tot neurològiques s'associen a la mala qualitat de l'aire, que també afecta directament al sistema respiratori. De fet, està demostrat que les al·lèrgies ambientals es pateixen més a les zones més contaminades.

Ho ha explicat a Cugat Mèdia el cap del Servei d'Al·lergologia de l'Hospital Universitari General de Catalunya (HUGC), situat a Sant Cugat, el doctor Enric Martí, que també assegura que, amb la pandèmia, el fet de portar mascareta ha provocat una davallada general de les afectacions al·lèrgiques ambientals però un augment de les associades, per exemple, als àcars de la pols, pel fet de passar més temps a casa. Malgrat que l'al·lèrgia és multifactorial, està comprovat que la contaminació atmosfèrica provoca més casos

El doctor Martí ha posat sobre la taula, a més, estudis que demostren que la contaminació i les partícules no només afecten directament el sistema respiratori de les persones, sinó que també ho fan als arbres i les plantes. Els pòl·lens desenvolupen proteïnes de defensa que els fa més agressius i, per tant, augmenten les al·lèrgies i la simptomatologia.

Un dels seus pacients, Jordi Riba, que és al·lèrgic i asmàtic des de fa prop de 40 anys, assegura que, tot i que no sap si hi ha una correlació directa entre la contaminació i la seva afectació, sí que es troba millor quan va a la muntanya o zones menys contaminades. Riba té al·lèrgia a la pols i a la parietària, que és més difícil de prevenir perquè es troba en l'ambient. Ha rebut tractament amb vacunació, durant anys, i ara pren medicaments de rescat quan té episodis d'al·lèrgia, que varien segons l'època de l'any i, també, el lloc on sigui.




Enric Martí

Els països amb més indústria i més parc automobilístic tenen un increment paral·lel del nombre de casos i causes de patologies.

Jordi Riba

No puc fer una correlació directa que a mi la contaminació em perjudica. És veritat que si jo surto fora, si vaig a la muntanya, estic molt bé i no necessito cap medicació de rescat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.