L'Ateneu engega un cicle de xerrades, cinefòrum i teatre per combatre l'estigma de la salut mental

Una proposta organitzada pel Club Social de l'Espai de Lleure de l'Ateneu Santcugatenc


  • Comparteix:

Marcel Cuesta, Gemma Aristoy, Toni Ramon i Àlvar Roda / Foto: Cugat Mèdia

Marcel Cuesta, Gemma Aristoy, Toni Ramon i Àlvar Roda / Foto: Cugat Mèdia

L'Ateneu Santcugatenc se suma a la lluita contra l'estigma que hi ha sobre la salut mental. Ho farà a través d'un cicle que inclou xerrades, cinefòrums i una representació teatral, i està organitzat pel Club Social de l'Espai de Lleure de l'entitat. La proposta, que s'ha presentat en roda de premsa aquest dimarts i que arrenca dijous de la setmana vinent, té un objectiu triple: trencar l'estigma, sensibilitzar la ciutadania i fer divulgació.

Un dels coordinadors de l'Espai de Lleure, Marcel Cuesta, ha explicat que les xerrades que inclou el cicle s'han programat perquè siguin al més planeres possibles i curtes, amb l'objectiu d'afavorir el debat entre els assistents: "S'ha de venir amb predisposició d'interactuar", ha demanat. De fet, Cuesta considera que la salut mental és quelcom que "ens afecta a tots, i més després de la pandèmia".

El col·lectiu organitzador es va posar en marxa l'any 2012 i actualment està a l'espera de rebre per part de la Generalitat el reconeixement com a Club Social. El director de l'Ateneu, Toni Ramon, ha explicat que aquest tràmit ja té tota la paperassa en regla i només falta la validació oficial. Ramon també ha recordat que recentment s'ha posat en marxa una comissió de salut mental perquè els socis treballin coordinadament. De fet, el cicle no és la primera iniciativa d'aquest tipus que engega l'Ateneu: anteriorment havia programat un cicle de divulgació i un altre on els testimonis explicaven les seves experiències en primera persona.

El cicle compta amb el suport de l'Ajuntament, de la Diputació i de l'Obra Social La Caixa. Des del consistori, la regidora de Ciutadania i Salut, Gemma Aristoy, ha agraït que es posi el focus sobre la salut mental. "Ens facilitarà poder parlar sobre el que ens està passant arran de la pandèmia i també sobre el que ens passava abans", ha reflexionat. La regidora ha recordat que actualment s'està treballant el Pla Nacional de Salut Mental, en el qual el món local està insistint, ha explicat, que tingui una "mirada comunitària i psicosocial".

Enguany La Marató de TV3 està enfocada en la salut mental. Per això, des del cicle s'ha obert un número de compte (ES04 2100 0343 16 0200222096) per recollir fons per a la iniciativa solidària. Els interessats a fer una donació hauran d'indicar com a concepte 'MARATÓTV3'.

Propostes del cicle

  • Dijous 4 de novembre, 19 h. Ateneu. Xerrada 'Què sabem dels trastorns de conducta? Cervell i comportament', a càrrec de la doctora Roser Nadal, investigadora.
  • Dimecres 12 de novembre, 19 h. Ateneu. Xerrada 'Per què no parlem de salut mental?', a càrrec d'Anna Carrió, de la Fundació Vidal i Barraquer.
  • Dimarts 16 de novembre, 19 h. Ateneu. Cinefòrum 'Zauria(k)', un documental sobre salut mental amb perspectiva feminista.
  • Dimecres 24 de novembre, 19.30 h. Cinemes Sant Cugat. Cinefòrum 'Peixos d'aiga dolça (en aigua salada)'. Les entrades per a aquest passi costen 5 euros, dels quals es destinarà una part a La Marató de TV3.
  • Diumenge 19 de desembre, 18 h. La Unió. 'Píndoles de teatre', a càrrec dels alumnes del taller de teatre d'intercanvi social dels Tallers de Teatre Sílvia Servan.





  • Marcel Cuesta

    Treballem molt sobre la sensibilització i la trencada de l'estigma.

    Gemma Aristoy

    Serà un cicle que ens permetrà poder parlar de què és això de la salut mental, de què ens passa i de què ens passava.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.