La pandèmia a les residències per a gent gran de Sant Cugat: 'Ho hem passat molt malament'

Cugat Mèdia ha entrat al centre Sant Salvador per conèixer com han sigut aquests dos anys convivint amb la Covid-19


  • Comparteix:

Durant la crisi sanitària pel coronavirus, les residències per a la gent gran han sigut un dels punts crítics. Ara, dos anys després, respiren més tranquils. Quan va arribar la pandèmia, a les residències de Sant Cugat hi havia molta incertesa. Van haver de tancar portes i confinar-se, adaptar-se a protocols nous i replantejar el funcionament intern davant de casos Covid. Cugat Mèdia ha entrat a la residència Sant Salvador per conèixer com està actualment la situació i quin record en guarden, usuàries i treballadores, dels últims dos anys.

La usuària de la residència Carme Remahy assegura que, sobretot els primers mesos, van ser moments "molt tristos". A ella, però, el que més li preocupava era no saber com estava la seva família. Per sort, podien comunicar-se per telèfon i remarca que aquesta "és la clau", saber que tens "la família al costat" en situacions com aquests.

Al principi, la majoria de centres es van trobar amb una manca de material sanitari de protecció i, també, de personal. La treballadora de la residència Sant Salvador, Montse Sabidó, explica que, a vegades, el material arribava tard i no sabien com s'havia de fer servir. La informació va arribar poc després i es van adaptar de seguida. Així i tot, tot aquell material era d'un sol ús o s'havia de desinfectar, fet que provocava que es trobessin davant una falta de material. Quan els contagis van arribar a la residència, diversos treballadors van haver de demanar la baixa. El centre va contractar gent nova, principalment "nois i noies". Sabidó posa èmfasi en la bona feina que van fer tenint en compte que no havien treballat mai abans en una residència.

Dos anys després, a les residències es viu ja amb una certa normalitat, malgrat admetre que ho van arribar a passar "molt malament". Els familiars poden visitar durant 30 minuts als usuaris i usuàries de la residència o poden sortir del centre durant un dia. En aquest cas, es realitza un test d'antígens als residents 24 hores després. Pel que fa a les mesures sanitàries, aquestes continuen presents per garantir la salut dels usuaris i usuàries: mascaretes, gel hidroalcohòlic, control de visites i una habitació reservada per si surt un positiu. "Ha sigut una experiència que no esperàvem viure", conclou Sabidó.






Carme Remahy

El que més em preocupava és que no sabia com estaria la meva família. Tenia un mòbil i em trucaven i parlàvem. Això ajuda molt, és la clau, quan estàs així tenir la família al costat.

Montse Sabidó

El material no sabies del tot com l'havies de fer servir. Després ja ens van enviar informació i sabies posar-t'ho. Van haver baixes i vam haver de buscar gent nova i, els nois i noies que vam contactar, la veritat és que molt bé.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.