'Quan estàs a Ucraïna t'adones que podia haver passat a Sant Cugat o a qualsevol altre lloc'

Els dos camions que van sortir de Sant Cugat divendres carregats de material han tornat aquest dimarts de matinada amb tres famílies ucraïneses


Temes relacionats

Crida per recollir material en col·laboració amb l'associació ucraïnesa Djerelo ( 9/mar/22)


  • Comparteix:

Sílvia Solanellas i els altres santcugatencs amb les tres famílies ucraïneses a Pàdua, on van dormir de tornada / Foto: Cedida

Sílvia Solanellas i els altres santcugatencs amb les tres famílies ucraïneses a Pàdua, on van dormir de tornada / Foto: Cedida

El grup de santcugatencs que divendres va marxar de la ciutat amb dues furgonetes carregades de material per a Ucraïna ja ha tornat, i ho ha fet amb tres famílies ucraïneses que han fugit del seu país. Sílvia Solanellas, una de les impulsores de la iniciativa junt amb la seva filla, explica a Cugat Mèdia com ha sigut aquest viatge de quatre dies i reflexiona en veu alta sobre el concepte de solidaritat. Admet que l'onada d'ajuda cap al poble ucraïnès que hi ha a tota Europa es deu a que 'els veiem com nosaltres', i ha tornat amb la sensació que 'podria haver passat a Sant Cugat'.

Tot va sorgir quan Sílvia Solanellas i la seva filla, Laia Riera, estaven veient les notícies i se'ls va encongir el cor i van decidir posar el seu gra de sorra per ajudar les víctimes de la guerra. Van sumar alguns amics a la iniciativa -la regidora de l'Ajuntament Núria Fernández (Junts), Pau Fernàndez, Jaume Ibars, Àngels Vidal i Pere Canadell- i es van posar en marxa.

Durant uns dies van estar recollint material de tot tipus amb l'ajuda de l'associació ucraïnesa de Sant Cugat, i quan van tenir les dues furgonetes ben carregades -una d'elles cedida de franc per l'empresa Moventia- van marxar cap a la frontera entre Hongria i Ucraïna.

A Zahony van passar la frontera, van descarregar tot el material que duien, i van anar cap a Budapest, on havien quedat que hi recollirien a dues famílies, una dona amb dos fills adolescents i la seva tieta que havien arribat de Kíiv en tren, i uns cosins seus -un pare, una mare i tres fills menors de cinc anys- que havien creuat el país en cotxe des de Kharkov. "Aquesta família havia estat uns dies amagada en un soterrani amb ratolins fins que van poder escapar-se", recorda Solanellas.

Com que tenien encara tres places lliures entre les dues furgonetes de tornada, van anar fins a l'estació de Budapest i van preguntar. Un jove hongarès, Andras, que feia dies que estava ajudant les persones que arribaven en tren fugint d'Ucraïna i ja no sabien on anar, els va posar en contacte amb una dona i dos adolescents de Kíiv que havien d'anar fins a València i no sabien com. Els van carregar al cotxe i aquest dimarts de matinada han arribat a Sant Cugat.

Abans han fet parada a un poble de Girona a deixar les dues primeres famílies, ja que ja havien pactat amb una associació de la zona es faria càrrec d'ells. L'altra, aquest dimarts han agafat un tren a l'estació de Sant en direcció a València on els espera també gent per acollir-los.

Preguntada sobre els consells que donen les ONG i les administracions de no fer aquest tipus de viatges i fer donacions econòmiques, Solanellas respon: "Com a societat ens hem de plantejar què coi estem fent, hauríem de ser més oberts i col·laborar amb els altres i si ens trobéssim en aquesta situació ens agradaria sentir que fins que tinguem la traçabilitat ningú reculli gent? Això és un dilema moral i ètic".

I respecte al fet que ara a Europa hi hagi aquesta onada solidària que en altres drames de refugiats de guerres d'altres països no ha existit igual, admet que sí, que cal fer autocrítica com a societat i que potser aquesta guerra serveix per a les que vinguin després. Tot i així, reconeix que "els hem vist molt propers, i quan estàs allà t'adones que podia haver passat a Sant Cugat i a qualsevol altre lloc, hi ha el mateix tipus de cases, mateix tipus de botigues, hi ha un Zara, compren als mateixos centres comercials... I la gent s'està morint allà".

"Volem tornar-hi, tot i que no sé quan serà. Però hi hem d'anar de la manera de més ordenada possible i esperarem que l'ajuntament i la generalitat ordeni una mica tota la solidaritat. Però mentrestant els ciutadans i les ciutadanes no ens podem quedar aturats. No podem acostumar-nos a veure per la tele com bombardegen les cases...", conclou.




Silvia Solanellas

Com a societat ens hem de plantejar què coi estem fent, hauríem de ser més oberts i col·laborar amb els altres i si ens trobessim en aquesta situació ens agradaria sentir que fins que tinguem la traçabilitat ningú reculli gent? Això és un dilema moral i ètic.

Silvia Solanellas

Els hem vist molt propers, i quan està allà te n'adones que podia haver passat a Sant Cugat i a qualsevol altre lloc, hi ha el mateix tipus de cases, mateix tipus de botigues, hi ha un Zara, compren als mateixos centres comercials... I la gent s'està morint allà.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.