Martina Ribera (persona amb esclerosi múltiple): 'La vida s'ha d'aprofitar al màxim, perquè no sabem què ens passarà demà'

Amb motiu del Dia Mundial de l'Esclerosi Múltiple, Cugat Mèdia entrevista Martina Ribera, una persona diagnosticada fa 24 anys


  • Comparteix:

Aquest dilluns es commemora el Dia Mundial de l'Esclerosi Múltiple, un esdeveniment promogut per la Federació Internacional d'Esclerosi Múltiple (MSIF) que té com a objectiu donar a conèixer la malaltia i conscienciar de l'impacte que suposa en la qualitat de vida de les persones. Es tracta d'una malaltia neurodegenerativa, crònica i no contagiosa, de la qual encara no existeix cura. Tot i això, els avenços dels últims anys han permès disposar de tractaments que frenen l'aparició dels símptomes i modifiquen l'evolució de la malaltia. Cugat Mèdia ha entrevistat la santcugatenca Martina Ribera, que va ser diagnosticada fa 24 anys d'esclerosi múltiple, en un moment en què la malaltia era una gran desconeguda.

El primer símptoma que va percebre Ribera va ser sensorial. Un dia es va notar el braç com si fos de suro i aquesta sensació li va durar dos mesos. Poc després, va ser diagnosticada d'esclerosi múltiple remitent recurrent (EMRR), una variant de la malaltia que es caracteritza per l'aparició temporal de símptomes en forma de brots.

Un dels aprenentatges que la santcugatenca ha extret gràcies a la malaltia és que "la vida s'ha d'aprofitar al màxim, perquè no sabem què ens passarà demà". De fet, aquest és un dels consells que Ribera donaria a una persona amb esclerosi múltiple que se n'hagi assabentat fa poc. "Has de viure la vida, gaudir i envoltar-te de persones que t'estimin i t'ajudin, perquè amb un bon grup de suport és més fàcil tirar endavant", considera.

Actualment, a Catalunya, l'esclerosi múltiple apareix en 5 de cada 10.000 persones, quan aquestes tenen al voltant dels 30 anys. Les dones són dues vegades més propenses a desenvolupar la malaltia. Al món, cada cinc minuts, una persona és diagnosticada d'esclerosi múltiple.




Martina Ribera

Els hi dic que la vida no s'acaba aquí, continua, potser d'una manera diferent. Li diuen la malaltia de les mil cares perquè a cadascú li afecta d'una manera diferent.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.