La infertilitat, un tabú que es pot trencar 'des de l'escola'

En el Dia Mundial de la Fertilitat, l'Associació de famílies en dol del Vallès, amb seu a Sant Cugat, en parla a Cugat Mèdia


  • Comparteix:

La infertilitat és una dificultat amb la qual es troben una de cada sis parelles. Una situació reconeguda per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), però que moltes vegades està envoltada d'invisibilitat i de certs tabús. Per això, el 4 de juny és el Dia mundial de la Fertilitat, i sobre els problemes de la infertilitat en parlem amb Anhel, l'Associació de famílies en dol del Vallès, amb seu a Sant Cugat.

Sovint es confon infertilitat amb esterilitat. La psicòloga perinatal i cofundadora d'Anhel, Marta Cabasa, aclareix els conceptes. L'esterilitat és la impossibilitat de fecundar un embrió, mentre que la infertilitat és la dificultat perquè l'embaràs arribi a terme amb un nadó viu.

Davant aquesta situació és habitual que s'envolti de silenci i, fins i tot, es plantegi com un tabú. Per Cabasa, això és conseqüència d'un plantejament social i cultural, és a dir, que ens han ensenyat que estem fets per ser fèrtils, i quan això no és possible, es genera la sensació que "no som vàlids".

Per això, defensa Cabasa, cal abordar-ho des de les mateixes escoles. "Quan treballen la reproducció humana, caldria explicar que a vegades es poden presentar dificultats i exposar-ho de manera natural", diu la psicòloga.

La cofundadora d'Anhel també recomana acompanyar i evitar judicis. En molts casos, la infertilitat pot suposar una "muntanya russa emocional" i per això cal dotar-se de recursos i eines com l'autocura, tenir una xarxa de suport, els grups de suport mutu o tractar-ho amb un professional amb qui s'estigui còmode.




Marta Cabasa

Quan ens intentem quedar i això no arriba tenim la sensació que no som vàlids. Ens afecta molt l'autoestima i costa de compartir. Això perpetua aquest tabú.

Marta Cabasa

Una de les maneres seria treballar-ho a l'escola. Quan treballen la reproducció humana explicar que a vegades es poden presentar dificultats i exposar-ho de manera natural.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.