Què en sabem de l'herpes zòster i quina relació té amb el virus de la varicel·la?

Íngrid Serra, cap d'Infermeria del CAP Sant Cugat, ho explica al programa 'Connectats'


  • Comparteix:

La vacuna de l'herpes zòster s'administrarà en dues dosis / Foto: ACN

La vacuna de l'herpes zòster s'administrarà en dues dosis / Foto: ACN

L'origen de l'herpes zòster es troba en el virus de la varicel·la, que es manté latent fins que anys més tard pot tornar a aparèixer. Afecta, principalment, a partir dels 50 anys per una baixada de defenses o a persones immunodeprimides. Normalment es manifesta al tronc o en zones costals com una banda vermellosa a la pell que provoca un dolor molt intens. 'El tractament dependrà de la rapidesa amb què es detecti l'herpes', afirma Íngrid Serra, cap d'Infermeria del CAP Sant Cugat, que a més ha valorat el cas del regidor de l'Ajuntament de Sant Cugat, Francesc Carol, al programa 'Connectats'. Carol ha explicat la seva experiència com un cas poc habitual.

ESCOLTA-HO

El dolor és un dels trets característics d'aquesta malaltia que pot tenir complicacions ja que "el dolor pot ser molt invalidant segons l'edat en què t'agafa", assegura Ingrid Serra. Respecte al tractament, la cap d'Infermeria del CAP Sant Cugat, afirma que "si el virus es detecta ràpidament i es tracta abans de 72 hores, normalment es resol en 10 o 15 dies si no hi ha complicacions". Si no s'hi arriba a temps, cal passar la malaltia i fer tractament del dolor localitzat.

Una de les persones afectades per aquest virus ha estat el regidor de Seguretat, Esports i Benestar Animal, Francesc Carol. Relata la seva experiència sabent que és un cas poc habitual per la zona on ha aparegut. "El que semblava una otitis molt severa i amb un dolor espectacular va acabar sent un herpes zòster", diu. Amb el diagnòstic definitiu li van canviar la medicació i el van advertir de les possibles afectacions. "De seguida em van avisar que m'aixecaria amb la cara paralitzada, una paràlisi que va durar entre mes, mes i mig", continua explicant. Mesos després, assegura que a poc a poc s'ha recuperat i pot fer "vida normal", però reconeix que té algunes seqüeles que encara li recordenen que ha passat la malaltia.

Per tal de protegir les persones grans que es poden veure afectades per aquest virus, el departament de Salut de la Generalitat ha inclòs el vaccí contra l'herpes zòster en el nou calendari de vacunes. La vacuna ja s'administrava des del març a persones de risc, però ara s'amplia persones de 65 i 80 anys. La vacuna que s'administra és la Shingrix i es posarà en dues dosis amb un interval de dos mesos.









Íngrid Serra

Si no comences el tractament abans de 72 hores ja no cal començar-lo. Es resol normalment sol en 10-12 dies si no hi ha una complicació.

Francesc Carol

Vaig tenir una paràlisi absoluta de la part esquerra de la cara. Amb el temps ha anar revertint però de tant en tant tinc alguna timbator. La paràlisi està produïda per un herpes zòster a l'oïda.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.