Pacte als PGE: gratuïtat a Rodalies, pensions més altes i ajuts de 100 euros per a infants de 0 a 3 anys

El govern espanyol aprova els pressupostos de l'Estat de l'any que ve, que preveuen 266.189 milions de despesa social


  • Comparteix:

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero / Foto: ACN

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero / Foto: ACN

El govern espanyol ha aprovat el projecte de pressupostos generals de l'Estat (PGE) per a 2023 en el Consell de Ministres d'aquest dimarts. Els comptes públics per a l'any vinent preveuen 266.189 milions d'euros de despesa social. Sis de cada deu euros dels PGE de l'any que ve aniran a despesa social i si s'hi inclouen els fons europeus, assoleix els 274.445 milions. D'entre les mesures dels comptes, destaquen l'extensió de la bonificació i gratuïtat dels abonaments de Rodalies durant tot el 2023, que costarà 660 milions d'euros, així com la recuperació del 60% de la base reguladora des dels sis mesos de prestació en matèria de desocupació, inclouen una prestació de criança de 100 euros al mes per a famílies amb menors de 0 a 3 anys i l'increment salarial de funcionaris.

Els pressupostos també inclouen la revalorització de les pensions amb l'IPC i una aportació de recursos a la guardiola de les pensions, per primer cop en 13 anys. També es preveu un increment de l'IMV igual que el de les pensions.

"Són els comptes de la majoria social espanyola", ha defensat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que ha confiat a sumar els suports suficients en el tràmit parlamentari. La titular d'Hisenda ha tret pit pel fet que són els tercers pressupostos que aprova l'executiu de coalició. "Comença la negociació", ha dit Montero, sobre l'avís d'ERC que el seu suport "se sua".

Inversió "històrica"

Pel que fa a la inversió real, Montero ha destacat que per primer cop se supera el llindar dels 10.000 milions d'euros, un fet qualificat "d'històric". Incrementarà de 8.900 milions d'euros de l'anterior pressupost a 11.867 milions, un 33% més.

Increment en defensa

Montero ha explicat que els comptes públics sí que preveuen un increment de la despesa en defensa, un element que rebutjava Unides Podem. Concretament, del 6,5% i, si s'hi inclouen els fons europeus, ascendeix al 8,4%. La despesa en defensa creix més si es contemplen programes especials de modernització. La ministra d'Hisenda ha defensat que incrementa menys que altres ministeris com Drets Socials o Igualtat.

Educació, sanitat i dependència

En educació els comptes incrementen la despesa en aquesta matèria un 6,6% fins als 5.354 milions i preveuen una partida rècord per a beques de 400 milions més. La despesa sanitària augmenta un 6,7% amb 173 milions d'euros per a l'atenció primària i 500 milions en infraestructures d'aquest àmbit i de salut mental.

Pel que fa a la dependència, els pressupostos incrementen un 152% la despesa amb 620 milions més fins a assolir un nivell rècord. Un altre element dels comptes públics és la inversió en investigació i desenvolupament de 16.328 milions d'euros, un 23% més.

En relació amb els recursos per a les autonomies, s'incrementen un 24% en relació amb el 2022 fins a assolir els 135.274 milions. Les entitats locals rebran 23.235 milions d'euros, un 5% més.

La llei d'habitatge queda fora

La llei d'habitatge ha quedat fora de l'acord que han tancat el PSOE i Unides Podem, tot i que altres grups com ERC reclamen avenços en aquesta matèria. Montero ha defensat que no es pot tornar a vincular aquesta norma als comptes perquè ja es va fer l'any passat. "Cada cosa té el seu moment", ha dit, i ha relegat la qüestió al tràmit parlamentari.

Unides Podem sí que ha vinculat els comptes a l'acceleració de l'aprovació de la llei de famílies, que inclourà nous permisos de conciliació com un permís per a cuidadors, un permís per atendre circumstàncies familiars imprevistes o un nou permís parental de vuit setmanes. Montero ha demanat "prudència" amb aquesta qüestió.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.