L'ecologisme insisteix en espais alternatius per al projecte 'megalòman' de La Mirada

SOS Bosc de Volpelleres ha organitzat una jornada on ha reivindicat el valor mediambiental del Bosc de Volpelleres


  • Comparteix:

Joan Carles Sallas pren la paraula a la xerrada / Foto: Cugat Mèdia

Joan Carles Sallas pren la paraula a la xerrada / Foto: Cugat Mèdia

Els col·lectius ecologistes insisteixen que hi ha espais alternatius per a la construcció de l'escola La Mirada, fora del parc del Bosc de Volpelleres: a tocar de l'institut Leonardo, als terrenys on actualment hi ha els mòduls del centre educatiu, a la parcel·la de la Masia de Can Canyameres i en diferents indrets a prop de la Guinardera. 'L'administració s'autoenganya si no els veu', ha dit el president d'Adenc, Joan Carles Sallas, en una jornada de xerrades i debat organitzada aquest dijous a la Casa de Cultura per SOS Bosc de Volpelleres on s'ha reivindicat el valor ecològic d'aquesta zona verda.

El membre de SOS Bosc de Volpelleres Xavier Bona ha qualificat de "megalòman" el projecte, ja que considera que va més enllà de cobrir les necessitats de l'escola. L'activista ha subratllat que l'impacte de la construcció de l'escola en l'espai verd suposarà un impacte que trigaria "dècades" a compensar-se.

Sallas ha apuntat a la llei d'urbanisme com la clau de tot plegat. Per al president d'Adenc, es tracta d'una normativa que "no funciona", ja que dona "moltes potestats" a l'administració per definir els usos del sòl. La preservació del bosc, assegura, seria un fet si es garantís la "protecció patrimonial" d'aquests espais. Amb tot això, Sallas veu el cas de La Mirada i el parc del Bosc de Volpelleres com una oportunitat per "demanar la modificació de la llei d'urbanisme".

El llistat d'espais alternatius l'ha presentat l'enginyer Andreu Granadero, que també ha posat sobre la taula la necessitat de treballar un corredor verd que uneixi el Bosc de Volpelleres amb Collserola, passant per la zona que actualment ocupa el parc de Can Vernet o bé generant una nova zona verda paral·lela a l'avinguda de Roquetes. "Cal guanyar zones verdes, no perdre-les", ha insistit.

Andreu Granadero, aquest dijous a la Casa de Cultura

Andreu Granadero, aquest dijous a la Casa de Cultura / Foto: Cugat Mèdia


En una entrevista a Cugat Mèdia, l'alcaldessa va insistir en la falta d'alternativa per construir l'escola La Mirada. "Implicaria començar de zero, amb tots els diners que ja ens hem gastat; per tant, com que no tenim temps, tota la resta no són alternatives viables", va argumentar.

El públic assistent a la trobada

El públic assistent a la trobada / Foto: Cugat Mèdia


A la jornada també hi ha participat la doctora en filosofia i membre del centre d'ètica animal de la UPF, Marta Tafalla, que ha criticat la condició humana per no saber "conviure amb la natura", cosa que suposa la pèrdua d'espais verds. Tafalla ha fet extensiva aquesta crítica a les administracions per no defensar la integritat del parc del Bosc de Volpelleres.

Actualment, el projecte de construcció de l'escola La Mirada al parc del Bosc de Volpelleres està aturat, després que un jutjat apliqués les mesures cautelars que demanaven els ecologistes contra el trasplantament de l'arbrat previ als treballs. Davant de la situació, l'Ajuntament, que ja ha recorregut les cautelars, també ha congelat els contractes de les obres.


Joan Carles Sallas

L'administració s'autoenganya dient que en un municipi tan gran com Sant Cugat no hi ha alternativa i que s'ha de sacrificar un bosc.



  • Comparteix:

COMENTARIS

Aquest bosc o parc (segons qui parli) eren conreus del Monestir Sant Domènec de Guzman, que està a tocar. Aquesta és la situació inicial No crec que l'Escola La Mirada soposi perdre arbrat ni zona verda respecte a la situació inicial.

Godofredo Murillo Hugues. Enviat el 24/gen/23


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.